Szójaizolátum és tejpor koncentrátum

2013.01.13.
Tisztelt Szakértő!
Étrend-kiegészítőként naponta eszem 1-2 kanál szójafehérje izolátumot, vagy tejsavó koncentrátumot, általában edzés után vagy vacsorára, hogy este inkább csak fehérjét egyek lefekvés előtt. Több-nagyobb kihagyásokkal egy éve étkezem így, persze, nem ezek a porok a fő tápanyagok, amiket eszem. Azonban egy dolog aggaszt, még pedig most értesültem arról, hogy a bennük lévő magas glutaminsav tartalom ártalmas lehet. Igaz ez? Rákkeltő hatása van a glutaminsavnak? Mert akkor elkerülöm ezeket a fehérjeporokat, és valami más alternatívát keresek az edzés utáni fehérjepótlásra és a fehérje-vacsorára. Ha károsak ezek az étrend-kiegészítők, mennyit árthattam magamnak ez alatt az idő alatt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
S. Zsuzsanna

Szakértőnk válasza a Szójaizolátum és tejpor koncentrátum kérdésre

Kedves Levélíró!

Az igazat megvallva nem tudok erről. Gyakorlatilag kizártnak tartom azonban, hogy szaküzletekben olyan terméket forgalmazzanak, aminél felmerül, hogy esetleg káros hatása van (OÉTI igazolással rendelkező terméknél nem kell ilyesmitől tartani).

Ha nem megbízható a beszerzési forrás, akkor más a helyzet és érdemes a dolognak jobban utánajárni. Maga az aminosav nem rákkeltő, de tartalmazhat a készítmény egyéb olyan (segéd)anyagot, ami káros lehet.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor