Főoldal / Szakertő válaszol / Táplálkozás és diéta  / Nagyon sovány vagyok..
  

Nagyon sovány vagyok..

ora 2011-12-03 17:53:50
Kedves Doktornő!
12 éves vagyok (lassan 13) és nagyon soványnak érzem magam. Az iskolában is állandóan mondják hogy olyan vagyok mint egy csontváz..148-149 cm. vagyok és alig 31 kg. Még régebben anyukám megkérdezte az orvosunkat,aki akkor azt mondta hogy normális a súlyom a magasságomhoz. A szüleim is nagyon soványok,én pedig eszek rendesen de nagyon nehezen hízok.
Üdv.:Dzsenifer

Szakértőnk válasza a Nagyon sovány vagyok.. kérdésre

Kedves Dzsenifer!

Nem értek egyet az orvosoddal, ehhez a magassághoz ez a testtömeg sajnos kevés. Elképzelhető, hogy ez valóban öröklött tulajdonság, és te világéletedben a lepkesúlyúakhoz tartoztál-ez esetben nem is lehet jelentős fokú hízésra számítani. Egy laborvizsgálatot nem ártana csináltatni, ha eddig erre nem került sor.

Nem írtál arról, hogy vajon az étvágyad is gyenge-e, vagy jó étvágy mellett vagy ilyen vékony. A székleted rendben van? Nem szokott puffadni a hasad? Ezek mind olyan kérdések, amit az orvosoddal meg kellene vitatnotok.

Ha nem találnak semmilyen eltérést az orvosi vizsgálatok során, akkor is megpróbálkozhattok persze néhány változtatással. A legfontosabb a rendszeres, gyakori, vegyes étkezés lenne. Tehát naponta 5-6 alkalommal egyél, de ez nem  azt jelenti, hogy különösebben erőltetni kellene, hogy ezek nagy mennyiségek legyenek. Mindent megehetsz, ami jólesik. A szénhidrátok és olajok, zsírok energiatartalma persze magasabb, ezektől nagyobb eséllyel hízol. A rendszeres, nem túlságosan megerőltető testmozgás lenne a testtömeg (izomtömeg) növekedés másik kulcsa. Olyan mozgást válasszl, amit élvezettel végzel, amitől jól érzed magad. A multivitamin készítmények (pl. Béres csepp) szintén segítségedre lehetnek néhány kiló felszedésében.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések