Koffein

2011.10.08.
Tisztelt szakértő!
17 éves fiú vagyok, és mostanában nagyon sokat kell tanulnom, az érettségire készülni, és egyáltalán az iskolában megfelelni. Keveset tudok aludni hétköznap, ha 8 óra sikerül, akkor már örülök neki, de általában 7 órát alszom. Reggelente mindig fáradt vagyok, ezért fordultam a koffeinhez. Eleinte kávé formájában, mostanság pedig tabletta formájában. Abból a fajta tablettából, amit én szedek, 1 darab 100 mg koffeint tartalmaz. Egy nap maximum kettőt veszek be. Amikor tudom, mellőzöm a használatát. Egy felelés, dolgozat előtt, vagy éppen egy hosszabb esti tanulás előtt szoktam bevenni. Bejött a használata, ilyenkor sokkal frissebbnek érzem magam, este pedig nem okoz alvászavart, gyorsan elalszom.
Két kérdésem lenne: mennyire ártalmas ez az én koromban, milyen hatásai lehetnek, ajánlja, esetleg mellőzi-e, hogy fogyasszam, vagy esetleg a mennyiséget csökkentsem? A másik kérdésem pedig, hogy egy koffeintabletta mennyi idő alatt szívódik fel a bevételtől kezdve, mennyi idő után érezhető a hatása?
Köszönöm szépen!

Szakértőnk válasza a Koffein kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt javaslom, hogy csak akkor szedd ezt a tablettát, ha úgy érzed, hogy feltétlenül szükséges. A 2x100 mg egyébként megfelelő dózis. Ha a túladagolásra jellemző tüneteket tapasztalsz (szívdobogásérzés, hányinger, hasmenés, izgatottság, fülzúgás stb.), akkor szüneteltesd a szedést. A napi koffeinmennyiség számításánál vedd figyelembe az egyéb koffeint tartalmazó élelmiszereket is (kávé, tea, kóla stb.). A koffein felszívódási sebessége egyéntől is függ, de hamar (akár 15 perccel a bevétel után is) elérheti a vérben a maximális koncentrációt.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor