Főoldal / Szakertő válaszol / Szépségápolás (haj, bőr, köröm) / Kérdés higénia, kézmosásr...
  

Kérdés higénia, kézmosásról

ora 2013-09-07 20:26:44
Tisztelt Doktornő!
Ez lenne a "lelki" oldala a dolognak, de ez most nem okvetlenül releváns, most az egészségügyi oldallal van kérdésem:
http://www.kamaszpanasz.hu/szakerto/lelki_problemak/16148
17 éves fiú vagyok, az a lényeg hogy az elmúlt 4-5 évben eléggé "tisztaságmániás" lettem, naponta rengetegszer kezet mostam. A kezem (kézfejem) állandóan ki volt száradva, és nagyon durván. Igen, ez a múlt, mára ezt a "mániát" elég jól sikerült visszaszorítani.
Az 1. kérdésem: az a helyzet, hogy szerencsére a kiszáradások elmúltak (pontosabban nem jön elő mivel nem mosom annyit), viszont a kezemen a bőr mégsem teljesen egészséges. Nincsennek sebek, kiszáradások, tehát ilyen szempontból oké. Ha viszont pl állok és a kezem a derekam mellett van, akkor meg kb az egész olyan mintha be lenne gyulladva, vörös stb. Ha "magasabban" tartom a kezem akkor teljesen egészséges. Amikor csak lehetséges használok hidratáló krémet, de ez az általános helyzet. Tud adni vmit tanácsot, miért van ez?
A második kérdésem. Ha egész életemre "kivetítem", a kézbőrömnek nagyon odatettem ezzel az elmúlt 4-5 évvel? Úgyértem mondjuk ha öregebb leszek, lesznek ennek visszaütői?
A harmadik kérdésem, hogy azt olvastam valahol, hogy az ilyen kézfertőtlenítők használata miatt a bőröm 30 évesen olyan lesz mint egy 60 évesé. Ez igaz? Persze úgy értem h naponta max 1-2 használat.
Az utolsó kérdésem: emlékszek 8.-adikban amikor a bőrről tanultunk bioszon, azt mondta a tanár hogy hülyeség gyakran kezet mosni, mert a bőrnek van egy természetes "védőrétege", amit lemosunk a kézmosással. Más meg épp azt mondja hogy mossunk gyakran kezet.. Melyiket érdemes megfogadni?
Köszönöm, üdv 17/f

Szakértőnk válasza a Kérdés higénia, kézmosásról kérdésre

Kedves Levélíró!

A kézmosás hasznos és fontos dolog, főleg ilyen őszi, járványos időszakban. Amikor hazaérkezünk, evés előtt, WC használat után mindenképpen kezet kell mosni. Nem feltétlenül szükséges alkoholos kézfertőtlenítőt használni (legfeljebb akkor, ha nincs mód hagyományos, szappanos, meleg vizes kézmosásra). Ha rendszeresen használsz kézkrémet, akkor nem kell semmilyen bőrkárosodástól tartani, idősebb korodra sem.

Amikor a karjaidat lógatod, akkor a vénás visszaáramlás csökken, ilyenkor a vénák is jobban kidagadnak a karodon. A leírt bőrjelenség csak ebből a nyomásváltozásból adódik.

Üdv:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett
Hirdetések