Vizsgadrukk :(

ora 2011-08-16 23:10:57
Tisztelt Szakértő!
A közeljövőben (még nyáron) fogok nyelvvizsgázni, felső fokon.
Ez lesz az első nyelvvizsgám, és néha szó szerint rettegek tőle. Azt pedig tapasztaltam, hogy ha feladatmegoldás közben kezdek pánikolni, akkor meg sem tudom oldani rendesen az adott feladatot, olyan, mintha mindent egy pillanat alatt elfelejtenék.
Az is gond, hogy vannak bizonyos készségekben hiányosságaim. Hallgatós feladatot sose tudtam rendesen megcsinálni, néha egyáltalán nem értem, mit mondanak éppen, ekkor szoktam kétségbe esni, ez az, amiről fentebb már írtam. Ugyanez a helyzet a hosszú fogalmazás írásával: ha nem jut eszembe semmi, el kezdek pánikolni, és nem leszek vele kész időben. Ami még nagy gondot okoz, az a beszélgetés - iskolai órán nagyon ritkán kellett beszélni, emiatt a kiejtésem sem valami jó.
Egyáltalán nem tudok bízni sem magamban, sem a képességeimben.
Az igaz, hogy most még tanfolyamra járok, de a többi résztvevő mind sokkal magasabb szinten van nálam (legalábbis én ezt érzem), jobb a kiejtésük, jobban teljesítenek a feladatokban. Az is igaz, hogy legtöbbjük több éve tanul nyelvet, mint én; van, aki legalább 5 évvel több ideje tanul. Ráadásul mindenki más letette már legalább a középfokú nyelvvizsgát az adott nyelvből - idén én is középfokra mentem volna, de mivel a nyelvtani rész az erősségem, és azt méri a szintfelmérő, azt tanácsolták nyelviskolában, hogy ilyen szinttel mindenképpen menjek felsőfokra. Az biztos, hogy középfoknál magasabb szinten állok (kb. 8-9 éve tanulom az angolt), de a felsőfokban elég bizonytalan vagyok. Bár ez a bizonytalanság részben lehet amiatt is, hogy a kudarcok hatására hajlamos vagyok bebeszélni magamnak dolgokat, a tanfolyammal kapcsolatban most pl. olyanokat, hogy 'talán hiba volt felsőfokra menni, nincs helyem a csoportban' meg 'nem is vagyok jó angolból' (noha mindig 5-ös voltam belőle)...:(
Hogy tudnám leküzdeni a félelmemet a nyelvvizsgával, meg úgy egyáltalán a vizsgahelyzettel szemben?
A választ előre is nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a Vizsgadrukk :( kérdésre

Kedves Levélíró!

 

Nagyon gyakori az, hogy a vizsgadrukk miatt a vizsgán leblokkol az ember. Az előrevetített félelmek, az önbizalomhiány, és a megmérettetéstől való félelem bizonytalanságot eredményeznek!

Vedd figyelembe azokat a dolgokat, amelyeket magad is leírtál, hogy a szintefelmérésen a felsőfokot javasolták, és hogy mindig 5-ös voltál angolból! Amikor jönnek ezek a félelmek a vizsgával kapcsolatban ezekre a pozitív dolgokra próbálj koncentrálni! Lazíts, relaxálj, menj el futni. Keress olyan dolgokat, amelyek megnyugtatnak! Ha odajutsz a vizsgára, meglátod majd, minden eszedbe fog jutni, amit tanultál, ha megnyugszol. Ilyenkor vegyél mély lélegzetet, állj neki hideg fejjel. A szorongásodat az is okozhatja, hogy még nem voltál ilyen helyzetben! Ha nem sikerül túljutni a félelmeden, vagy komolyabb problémát okoz a szorongás, pl. nem tudsz aludni, vagy enni, akkor felkereshetsz egy tanácsadót, aki segít ezen a problémán túllendülni!

 

Hajrá!

 

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések