Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / sulis vizsgálat,ami nem o...
  

sulis vizsgálat,ami nem oké-válasz a dr.nőnek

ora 2011-08-01 11:10:35

Kedves Dr.Nő!
Sajnos ezt nem lehet elfogadni úgy hogy a fiatalok érdekét szolgálja.
Hisz ha már a nőgyógyászatot hozta fel a dr.nő,hogy annál nem kellemetlenebb egy nemiszerv vizsgálat az iskolába,erre rá kell cáfolnod,mert maga a nőgyógyászati vizsgálat nem kötelező,van ismerősőm aki 30 éves és még nem volt rajta(nem mondom hogy helyeslem),minden évben nem is megy el mindenki,van orvos aki ma már azt mondja 2 évente elég elmenni rá,meg sokan 2-5 évnete mennek csak el.Azt tudom hogy mell vizsgálatára is van lehetőség itt,de azt is úgy csinálják megvárják alul felöltözön az ember,nem tök meztelenül vizsgálják,meg sokszor azt úgy kell kérni.Meg aki nem magánorvoshoz megy ott is ha van vizsgáló függöny el szokták húzni,magyarán figyelnek azért a betegre.És oda nem kényszer miatt megy az ember,maga dönt hogy elmegy,saját akaratából megy el,és mivel alul vizsgálnak csak alul kell levetkőzni,nem meztelenül,nem más jelenlétében vizsgálják az embereket,sokan magán úton mennek el,mert ott külön vizsgálórész van,ahova csak az orvos megy be,hogy ezzel is kellemesebbé tegye a vizsgálatot,ne legyen zavaró még egy ember jelenléte sem.Maga a tény hogy le kell vetkőzni,már igen rossz.Ahogy férfiaknál is saját akaratból,döntéshozatalból mennek el szűrésre az emberek,már aki elmegy,mert nem ez a jellemző.
Azt meg hogy az orvosnak ez rutin lenne,nem tudom,korábban ilyen jellegű vizsgálatokat nem végeztek diákokon,sok idősebb ismerősőm van és amikor ezekről beszélek,nem hitték el nekem.
Meg ilyen helyzetbe nem azt nézem,az orvosnak rutin,hanem saját magam,nekem se kellemetelen ha valaki levetkőzik előttem,de ha nekem kell egy idegen előtt és több előtt,mert egy csomó ápolót vagy nem tudom pontosan mi amunkaköre is idehoznak és nem is segítenek fizikálisan a vizsgálatoknál,mert csak jegyzetelenek nálunk legalábbis így van,akkor mért nézik végig a vizsgálatot.
Már az igen égő,hogy vetkőzz le meztelenre,alsó/bugyi maradhat,mögötted még 4 ember és utána feküdj fel az ágyra és a többiek előtt le tolják rólad azt is.És úgy fogdosnak,nyomkodnak hogy a többiek mindent látnak.MÉg az ápolók is zavaróak ilyenkor.
Kíváncsi lennék őket vizsgálnák így meg a többi kollega előtt mit szólnának.igen ez rutin és látszik hogy tesznek ránk egy nagyott,mert dikret leégetnek,van nálunk olyan,volt inkább így fogalmazok,hogy kinyitották vizsgálat közben az ajtót,mert kiment egy kávéra az egyik ápolónő és az egyik osztálytársam meg tök pucéron feküdt és be lehetet látni,amíg be nem csúkta az ajtót.
Szerintem akkor az én érdekem a vizsgálat,ha az emberi módon végzik,nem tucat fölösleges ember előtt és én,meg a szüleim is hozzájárulunk és nem állatnak tekintenek,nem aláznak meg.
Szerintem senkit nem szabad,akár felőtt,akár gyerek,ilyen vizsgálatra kényszeríteni.
Meg igen voltam születésem óta jó pár vizsgálaton,de eddig sehol,még saját orvosnál sem,csak baba és bölcsis korban volt tágabb vizsgálat,de azt sem sose más szülő,vagy annak gyermeke előtt csinálták és suliba eddig sose volt ilyen vizsgálat sem.Meztelenül sose vizsgálgattak.
Nekem a szüleim sem értenek ezekkel egyet,csak nem tudják mennyire rendelkezhetenek rólam,nem kapnak bűntetést.
Nem értem hogy tehetik ezt velünk.Amit tesznek sokan és ahogy azzal pont azt mutatják hogy ellenünk vannak,tesznek ránk,mert nem is emberek vagyunk a szemükben.Sok hasonló kérdést olvastam,már blogok is vannak és tele van ilyen esetekkel és az én orvosom olyan rendes,figyelmes és ő is felháborítónak tartja ezeket és ezzel az ilyen jó embereket is megbélyegzik,mert amikor halljuk vizsgálat már mindenkit a hideg kerülget és a rossz tapasztalatok miatt előre a rosszra gondolunk.
Van olyan jogunk pl.hogy ha az orvos más előtt akarna vizsgálni szóljunk egyedül szeretnénk a vizsgálatot?Vagy ha olyan az orvos akkor hogy mással csináltassunk meg?Vagy vizsgálat visszautasítására?Vagy arra hogy azt mondjam nem állunk egy száll bugyiba/aslóba, fél pucéron hosszú percekig a folyosón,hanem majd bennt veszem le a felsőm?
Ilyen jogok megilletnek minket?

Szakértőnk válasza a sulis vizsgálat,ami nem oké-válasz a dr.nőnek kérdésre

Kedves Levélíró!

Több dologban is igazad van. Azt én is írtam a válaszomban, hogy az alapvető lenne, hogy a betegek/páciensek természetes szeméremérzetét figyelembe vegyük és helyén kezeljük. Természetesen a szokásos gyermekkori védőnői/orvosi vizsgálatnak is ki kell terjednie arra, hogy megvizsgálják, a kisfiúk heréi a helyükön vannak-e. Vannak, akik erről csak a szülőt kérdezik meg, máshol elvégzik a vizsgálatot.

Az én véleményem az, hogy nőgyógyászati vizsgálatra minden felelősen gondolkodó nőnek évente el kellene járnia onnantól, hogy szexuális életet él. Természetesen az ember ide sem repesve megy el, hiszen eléggé kiszolgáltatott helyzet, de az egészségünk ennyit meg kell hogy érjen. Egyébként szabály szerint nőgyógyászati vizsgálat során kötelező az asszisztens jelenléte. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a későbbiekben ne szenvedhessen kérdést, az orvos valóban a szakma szabályait mindenben betartva járt-e el (magyarul: fel sem merület, hogy a beteggel ne úgy viselkedjen, ahogy egy betegggel kell).

Ha megkérdezed, hogy korábban hogyan zajlottak a sorkatonai vizsgálatok, akkor kiderül majd, hogy bizony sorozáson is kötelező volt a nemi szervek vizsgálata, és ugye ezen minden fiatalember átesett.

Tehát: nekem az a véleményem, hogy a vizsgálatokra igenis szükség van, de az fontos lenne, hogy egyszerre egy fiatalt vizsgáljanak, csak annyira kelljen levetkőzni, amennyire feltétlenül muszáj. Azt hiszem, ha ezt kéritek a személyzettől, akkor nem fognak erre nemet mondani. Az asszisztencia jelelnéte érthető okokból szükséges. Ha valóban úgy érzitek, hogy megalázó helyzetbe kerültetek (de ez ne mendenmondákon alapuló beszámoló, hanem személyes élmény legyen!) akkor nyugodtan fordulhattok az osztályfőnökhoz.

Üdvözlettel:Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

- hirdetés -