érzelmi válság

2011.07.01.
Tisztelt doktornő!
15 éves fiú vagyok, és már egy ideje van egy elég nagy problémám...
Súlyos önértékelési gondjaim vannak, aminek ismerem az okát de sajnos még bármit próbáltam ellene tenni, nem vált be. Ez még egy aprócska baj, nem zavar annyira, mint amit most fogok leírni...
Nem mondtam még el ezt senkinek, még önmagamnak is csak nemrég vallottam be, de azt vettem észre, hogy nem tartom magam elég jónak egy lányhoz. Lassan már egyáltalán nem vonzzanak, mert... kezdem azt érezni, hogy soha nem jön össze semmi egy lánnyal. Rengeteg lánnyal voltam már kapcsolatban, lehet, hogy csak én választottam rosszul, de nagyon félénkek, visszafogottak és prűdek voltak, akik mindig távol álltak tőlem, sosem néztek a szemembe, nem beszéltek, csak várták hogy történjen valami, pont ezért azt éreztem, és azt mutatták kifelé, hogy én nem vagyok elég jó nekik (azt mondták, hogy ez hülyeség, egyszerűen félnek, hogy elbaltázzák a dolgokat, de amikor az utolsó barátnőm megcsalt 1-2 hete, ott elszakadt a cérna, és azt éreztem hogy soha nem lesz rendes kapcsolatom, hisz azt látom kiskorom óta, hogy minden lány ilyen ). Lassan ez belém ivódott és a mai napig azt érzem, egyre erősebben, hogy egy lány sem fog velem lefeküdni (nem is ez a célom, azonban ezzel tudom érzékeltetni hogy mi a problémám), és pont ezért már lassan nem is okoz semmi izgalmat az, ha pl. fantáziálok egy lányról, mert úgy érzem, hogy ők "feljebb valóak", és minden lány, akit ismerek, pont ilyennek mutatkozik, soha nem tudnám elképzelni azt, hogy bármi is lenne köztünk.
Gyerekkoromban egyszer láttam a TV-ben valami zeneklippet, ahol félmeztelenre vetkőztek az emberek, anyám pedig elrántott a TV elől, hogy ezt nem szabad néznem, ez rossz dolog. Ezért már azóta bennem vagy egy apró mag, ami a lányok ellen fordít, és lassan már elkezd kihajtani bennem ez a bizonyos mag...
Volt, aki azt javasolta, nézzek pornót. Nem vagyok egy olyan ember, aki pornót néz, legalábbis nagyon ritkán. És akkor is csak egy beállított, lefizetett, plasztikázott mű-nőt látok, és hogy a valóságban nem ilyenek a lányok. Ezért aztán ez olyan, mintha a gulyásleves receptjét olvasná valaki, amikor tiramisu-t akar készíteni...
Teljesen össze vagyok zavarodva. Kétlem, hogy meleg lennék, ugyanis sosem tudnám magam elképzelni egy fiúval. Pláne nem érzelmi kapcsolatban... elméletileg ez majd az első aktuskor eldől, hogy milyen beállítottságú vagyok, de nem úgy tűnik, mintha nagyon rohamosan jönne az első alkalom... és én elbirkóznék azzal, ha meleg lennék, de mégsem érzem hogy az lennék. Azonban azt sem mondhatnám, hogy sorban állnak értem a lányok akik csak arra várnak hogy lefektessem őket... Amúgy sem vagyok ilyen fiú.
Igazából nem tudom, mit tehetnék, nagyon durva érzelmi válságot okoz ez bennem és nincs egy rendes ismerősöm sem, akinek ezt elmondhatnám. Ezért fordultam Önhöz, hátha Ön tud segíteni... nagyon hálás lennék érte.
Üdv!

Szakértőnk válasza a érzelmi válság kérdésre

Kedves Levélíró!

Úgy tűnik, elég jól látod a helyzetet. Valóban nehéz lehet azzal a tudással közeledni a lányokhoz, hogy a meztelenségük rossz dolog és ráadásul te sem vagy elég jó ahhoz, hogy elérd őket. Így nem csoda, ha csak olyan lányokhoz sikerült közelebb kerülnöd, akiknek komoly önértékelési probléméáik volt és emiatt félénknek, prűdnek, érzelmileg elérhetetlennek érezted őket. Ez csak erősíthette a te félelmeidet és a téged akadályozó gondolataidat is.

Azt javaslom, kezdj el apránként változtatni a helyzeten, a gondolataidon és így lassan az érzéseiden is. Keress ellenpéldákat! Mi szól például amellett, hogy tetszhetsz egy kevésbé félénk lánynak és mi szól ellene? Ha jól értem, leginkább a saját gondolataid és tetteid vannak ellened, hiszen eddig csak a félénk lányokat vetted észre, akiktől az érzést kapod, hogy nem tudsz hozzájuk közel kerülni sem testileg, sem lelkileg és így már könnyű hozzágondolnod, hogy biztosan azért, mert te vagy kevés. Nézz körül, vedd észre azokat a lányokat is, akiken eddig keresztül néztél, mint elérhetetleneken és próbálj meg hozzájuk közeledni. Biztosan fog érni elutasítás is, de köztük több eséllyel találsz olyat, aki megközelíthetőbb és így te is megélheted, hogy igenis, elég jó vagy egy olyan párkapcsolathoz, melyben boldog lehetsz! Mert az vagy, még ha néha nem is gondolod úgy!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor