fulladás

ora 2011-06-10 21:31:59
kedves doktor!
amikor 4 éves voltam ettem egy cukorkát és félrenyeltem alig kaptam levegőt szerencsére anyukám észre vette és jó nagyot vert a hátamra és kiköptem, nem történt semmi bajom, de 4 évre rá láttam egy filmet amiben az egyik ember majdnem megfulladt és eszembe jutott az egész, és amikor egyedül vagyok itthon nehezen birok nyelni, szorongásom van hogy félrenyelek és meghalok. meg alig birok enni is de ha társaságban vagyok akkor minden oké de ha egyedül nagyon félek... ha éhes vagyok persze hogy eszek de nagyon odafigyelek és koncentrálok és félek... kérem segítsen mert nagyon rossz így enni...

Szakértőnk válasza a fulladás kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt javaslom, fordulj ezzel a problémával személyesen pszichológushoz, ha úgy érzed, egyedül nem tudsz megküzdeni ezzel az emlékkel és a hozzá kapcsolódó szorongással.

Addig is, próbálkozz azzal, hogy megfigyeled, mi is történik benned testi szinten és lelki szinten külön-külön akkor, amikor eszel. Milyen érzés lenyelni a falatot, milyen az a folyamat, ahogy megrágod, lemegy a torkodon és leér a gyomrodba. Milyen érzések, gondolatok vannak benned előtte, közben és utána. A testi érzéseid és az eddigi tapasztalataid alapján mennyire reálisak ezek az érzések? Gondold végig, általában hogy állsz az automatikus testi működéseiddel. Mennyire tudsz megbízni bennük? Emlékezz vissza, milyen érzések voltak benned akkor, amikor 4 évesen félrenyelted a cukorkát és anyukád segített. Kérdezd meg, ő hogy emlékszik erre a történetre. Beszélgessetek róla! Így talán kicsit oldódhat a szorongásod.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések