Trichotillomania

2010.10.29.
Tisztelt Szakértő!
Egy elég (számomra legalábbis nagyon) bonyolult problémával fordulok Önhöz.Kb. 6 év kezdődött az egész,mikor is azt vettem észre magamon,hogy tépkedem a hajam,utána pedig öntudatlanul csavargatom,majd később le is rágom a hajhagymát!! Iszonyatosan gusztustalan és érthetetlen lehet ez egy kívülálló számára,és így leírva,elgondolkodva rajta számomra is,de egyszerűen fogalmam sincs,hogy miért csinálom ezt. A fejtetőmön és kicsit oldalt is ezért foltosan hiányzk a hajam.Borzasztó,mi mindent éltem át,hány évig szenvedtem azzal,hog úgy fogjam össze a hajam,hogy ne lászódjon semmi.Eleinte nem is sikerült,ám mostanában,már úgy-hogy megtanultam ezt...:) Hónapokkal ezelőtt olvastam itt először a Trichotillomania nevű "betegségről".Rögtön ráismertem magamra,a tüneteimre. Amúgy anyukámék nem tudják,hogy ez a problémám(konkétan a trichotillomania),ezért évekig orvosról-orvosra jártunk.Még most sem merném ezt elmondani nekik,annyira szégyellem.Imádom a szüleimet,tényleg mindent meg lehet velük beszélni,mindennél jobban szeretnek és én is őket.De ezt egyszerűen nem tudnám elmondani...
Kérem,hogy ne javasoljon nekem pszichológust,tisztában vagyok vele,hoy kívüllló számára ez lenne a leglogikusabb megoldás,de én nagyon nem szeretném ezt..:( Szerintem már ez is egy kis haladás lehet,hogy leírom Önnek a problémám,és nagyon hálás lennék,ha válaszolna is rá.Amúgy én egy nagyon vidám lány vagyok,bár az önbizalmammal vannak prolémáim (duci vagyok,ráadásul a hajam miatt önkéntelenül is),kissé tudok visszahúzódó is lenni,bár nem mindig jellemző ez rám,a környezettől függ.Nagyon sok barátom van,így szerencsének érzem magam ilyen szempontból.:)
Végszóként megköszönném előre is,ha válaszra méltatja ezt a kisregényt,amit írtam.:)
Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!!
É.

Szakértőnk válasza a Trichotillomania kérdésre

Kedves Levélíró!

Rendben, nem mondom, hogy fordulj pszichológushoz, úgyis tudod magadtól is, hogy az lehetne a megoldás a problémádra. A későbbiek folyamán is bármikor megteheted, ha úgy érzed, hogy itt az ideje.

Próbáld addig is minél hatékonyabban levezetni a feszültségeidet. Sportolj rendszeresen, tanulj meg relaxálni, esetlge autogén tréningezni és írjál naplót. Segíteni fog. Figyeld meg, hogy mikor, milyen helyzetben tépegeted leginkább a hajadat és előtte milyen gondolataid, érzéseid vannak. Ha esetleg találsz összefüggéseket, az is segíthet, hogy legközelebb időben eltereld a figyelmedet valami olyan tevékenységgel, melly kellőleg leköt és örömet is okoz. Csinálj minél gyakrabban olyan dolgokat, melyek sikerélményt adhatnak és legyél sokat a barátaiddal!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor