Fóbia :S

2010.08.10.
Tisztelt Szakértő!
A helyzetem a pókiszonyos kérdéshez hasonló, csakhogy nem a pókoktól félek annyira (azokat a lakásban elkapom egy dobozba és kieresztem őket a szabadba^^), hanem egy sokkal (számomra) veszedelmesebb ízeltlábútól: a darázstól. Addig nem is lenne nagy baj, ha tényleg csak akkor félnék amikor valóban darazsat látnék a közelemben, azonban ha bármi kicsi, és olyan gyorsan mozog hogy ne lássam pontosan mi is az (legyen egy kis levél, vagy szösz, vagy egyszerűen egy légy), már akkor kitör rajtam a pánik. ;( Pedig tudom hogy a darázs hogy néz ki, elgé ronda, sárga-fekete csíkos, repül, zümmög, és lóg a lába is repülés közben. Meg az a rohadt fajtája többször is tud csípni, nem úgy, mint a méh (a méhektől is ugyanígy félek). Negatív élményekben bőven volt részem, ami csak annyi volt mindig, hogy megláttam kábé 3 méteres "körzeten" belül egy-egy darazsat (nem darázsjelöltet, igazi darazsat, volt hogy lódarazsat is...). Attól meg tényleg frászt kapok, ha suliban óra közben be-berepül egy-egy "drága dög", és figyelni kéne az órán is, meg azt a nyavalyást, hogy hol van. Még soha nem csípett meg semmi csalánon és szúnyogon kívül, úgyhogy ezt az egy dolgot ki lehet zárni, hogy miért félnék annyira. Hallottam allergiáról is, hogy valaki allergiás lehet a csípésükre, ezt nem tudom, hogy én ez lennék-e, de a látványukra már mindenképpen az vagyok.
Ha jobban belegondolok, az is közrejátszhat az egészben, hogy szeretem nézni a természettudományos csatornákat, és még amikor kisebb voltam, olyan 12-14 éves, láttam egy ismeretterjesztő filmet...a darazsakról. De azok valamilyen gyilkos darazsak voltak, amik megölték a méheket, komolyan, leszedték a fejüket meg elfoglalták a kaptáraikat, brrr... Ezután jött egy allergiás rész, hogy a csípésültől meg is fulladhat az allegriás ember ha nem kap ellenszérumot időben. Jaj, ezekre úgy emlékszem (lehet, hogy rosszul?) mintha ma láttam volna a tv-ben...:S
Szerintem teljességgel lehetetlen, hogy megbarátkozzak valaha is ezzel az állattal, az meg pláne, hogy képen is ezt nézzem vagy hordjam valahogy...
Már elmúltam 17 éves (és lány vagyok), és a szüleimet is, engem meg még jobban idegesít ez a valódi ok nélküli pánikolás.
Ilyen súlyos esetre is van megoldás? Tényleg ilyen veszélyesek a darazsak mint hiszem? Ha közel repülnek hozzám, nem akarnak megtámadni vagy megcsípni? Azt már hallottam, hogy hadonászni nem szabadna, mert akkor azt hiszi a rovar, hogy támadnak rá, és akkor ő is visszatámad, úgyhogy én legszívesebben elhagyom amikor csak lehet azt a helyet, ahol látok akár egyet is (ez ugye órán kivitelezhetetlen, csak úgy kiszaladni a temerből...).
Szakemberhez nem igazán szeretnék fordulni, az idegenektől is tartok (meg csomó más dolog miatt is félek, egy vérbeli gyáva nyúl vagyok...), inkább egyedül oldanám meg, ha egyáltalán meg lehetne...:(
Előre is köszönöm a segítséget!

Szakértőnk válasza a Fóbia :S kérdésre

Kedves Levélíró!

Már miért ne lehetne megoldani a problémádat? Írod, hogy egy csomó más dologtól is félsz, de a leveled alapján úgy tűnik, a szorongásod kiemelt tárgya mégis a darázs. Gondold végig, mit jelentenek számodra a darazsak, mely tulajdonságuk (zümmög, megtámadhat és fájdalmat okozhat, stb) az, ami félelmet kelt benned? Mi lehet ennek a félelemnek a hátterében?

Próbáld tudatosan végiggondolni, hogy valójában mennyire is reális a félelmed. Ismerkedj a darazsakkal, olvassál róluk. Legyél kicsit magabiztosabb velük kapcsolatban. Oké, hogy most úgy érzed, szó sem lehet arról, hogy hordjad őket, mondjuk póló vagy karkötő formájában, de a saját módszereiddel azért közeledhetsz hozzájuk, oldandó a félelmedet. Például megteheted, hogy nem szaladsz el, ha meglátsz egy darazsat, hanem biztonságos távolságból figyelgeted és keresel benne valami érdekeset. Az a lényeg, hogy úgy érezd, nem kell azonnal menekülőre fognod, nem uralkodik el rajtad a pánik.

Amennyiben úgy érzed majd továbbra is, hogy egyedül nem tudod leküzdeni a félelmedet, javaslom, mégis csak vedd igénybe szakember segítségét, fordulj bátran pszichológushoz, hogy együtt rájöjjetek, hogy mi rejtőzhet a félelmeid hátterében (hiszen többféle tárgya is van) és megoldjátok a problémát.

Sok sikert kívánok!

Üdv

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor