Ha elhagyom öngyilkos lesz...

2010.05.23.
Tisztelt doktornő!
Olyan helyzetbe kerültem ami nyomasztó... a pasimba nem vagyok szerelmes rákellett jönnöm..szeretném elhagyni ő viszont megmondta ha elhagyom öngyilkos lesz mert nincs miért élnie szerinte ha nem vagyok vele.Szeretném elhagyni mert nem vagyok szerelmes és csak szenvedek mellette lenni...
Mit tegyek?

Szakértőnk válasza a Ha elhagyom öngyilkos lesz... kérdésre

Kedves Levélíró!

A tapasztalatok szerint, akik azt hajtogatják, hogy öngyilkosok lesznek, azok valójában a legritkább esetben lesznek azok. Lehetséges, hogy öngyilkossági kísérletig elmennek, de valójában nem akarnak meghalni, csupán érzelmi manipulációra használják ezt. Ettől persze a te helyzeted nem könnyebb, mert érthetően nagy felelősséget érzel a fiú iránt, és nem szeretnél kockáztatni. Két dolgot tudsz elsőként tenni. Egyrészt próbáld vele átbeszélni, hogy mi minden van még az ő életében, ami fontos, és mi mindent szeretne még csinálni – azaz ne gondolja, hogy csak te érted él. Biztosan nagyon fontos személy vagy az ő életében, de nem alapozhatja csak rád az egész boldogulását. Nehéz lehet neki a szakítás, hiszen senkinek sem könnyű.

Másrészt próbáld megfordítani a dolgot… ha valóban szeret, akkor nem akarhatja, hogy úgy legyél vele, hogy nem vagy szerelmes, azaz nem vagy boldog mellette, nem lehet ennyire önző. Amit csinál, ugyanis nagyon önző dolog jelenleg, érzelmi cselekkel akar magához láncolni, miközben te csak szenvedsz mellette. Ha öngyilkos lesz, az nem a te hibád, hanem az ő döntése, és ha nem miattad, akkor előbb-utóbb más dolog miatt lenne öngyilkos. Ha úgy érzed, hogy valóban fennáll ennek a veszélye, akkor irányítsd őt szakemberhez, hiszen nem a te feladatod, hogy ebben segíts neki, ha már nem vagy szerelmes. A te feladatod, hogy a saját boldogságod útját járjad, és nem tehetsz valakit úgy boldoggá, hogy cserébe a saját boldogságodat áldozod fel. Keressetek fel akár együtt egy pszichológust párterápia címen, és utána már tudjátok úgy alakítani, hogy ő járjon tovább egyedül a pszichológushoz.

Minden jót!

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor