A szüleim nem engednek sehova!

2010.02.27.
Az a problémám, hogy 15 éves vagyok és a szüleim nem akarnak sehova elnegdeni, nem engdenek meg semmit. Ha leüölk velük beszélgetni, abból mindig veszekedés lesz, mert úgyis nekik van igazuk.
A másik pedig, hogy nem lehet velük az Olyan témákról beszélgetni mert máris mélyen belemerülnek és túl sokat akarnak megtudni a magánéletemről.
Mit tegyek? Segítsetek!

Szakértőnk válasza a A szüleim nem engednek sehova! kérdésre

Kedves Levélíró!

A szüleid valószínűleg csak a legjobbat szeretnék neked, és féltenek. Kérdezd meg, mi kellene ahhoz, hogy elengedjenek, neked mit kellene tenned ehhez? Mond el, miért szeretnél elmenni, miért fontos ez neked (együtt lehetnél a barátaiddal, stb.). Kérdezd meg, milyen formában engednének el? Ha mondjuk nem éjfélig, de akkor 10-ig? Akár azt is megkérhetnéd, hogy beszéljenek a barátaid / barátnőid szüleivel is, akikkel együtt szeretnél elmenni valahova, talán az ő saját szülői korosztályuk jobb belátásra tudja őket bírni.

Ami nagyon fontos, a beszélgetés során nem kell egymást meggyőznötök! Egészen máshogy látjátok a világot, hiszen van köztetek 20- 30 év. Ne várd tőlük, hogy igazat adjanak neked, és ők sem várhatják el, hogy te elismerd, hogy igazuk van. De nem is kell, hogy egyetértsetek. Csak próbáljatok meg valami kompromisszumra jutni! Amikor pedig az „Olyan” témákról beszélgettek, akkor próbáld meg úgy beállítani a helyzetet, hogy te mindössze informálódni szeretnél, és szeretnél a saját szüleidtől hallani ezekről, nem pedig a tv-ből, az internetről és az osztálytársaidtól akarod megtudni, hogyan működnek a Dolgok. Mond el, hogy csak azért, mert ezekről szeretnél tudni, még nem jelenti azt, hogy benne is vagy ezekben.

Ujpál Zsófia, pszichológus Ujpál Zsófia, pszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor