Túlzott féltékenység

2020.04.29.
Üzenetem...Kedves Szakerto!
Olyan problemaval kuzdok, hogy a korabban tokeletes parkapcsolatom egy kisse megingott az egyetem elso eve alatt es ez majdnem szakitassal jart a masodok felev soran.
De elhataroztuk, hogy szeretjuk egymast, szeretnenk megoldani. Viszont a paromnak ezido alatt lett egy nagyon jo lanybaratja, akivel nagyon bizalmas temakrol is beszel (foleg a lanybarat sokat es nyiltan beszel a szexrol), kozben viszont a kapcsolatunkba mar nem kommunikalja le annyira a problemakat. Sajnos egyszer megtettem, hogy beleolvastam az uzeneteikbe, de bevallottam és bocsanatot is kertem miatta (ahogy latom rajta, vagy nagyon jol rejtegeti, vagy tenyleg ennyivel letudta a dolgot), mert ereztem, hogy nem mond el nekem valamit, aztan abban egyeztunk meg, hogy mindketten tettunk a helyzetert. Akkor is lattam, hogy nincsen kozottuk semmi, amit elolvastam az inkabb a velem kapcsolatos problemakrol szolt, es igyekszem valtoztatni dolgokon, mert sok mindent jogosnak lattam. Mai napig bant, hogy megtettem, de akkor sajnos a ketsegbeesettseg miatt nem gondolkodtam. Viszont ez nagyon megrenditette a bizalmamat es most gyakran szorongok es annak ellenere, hogy tudom, nincs kozottuk semmi, iszonyatos feltekenyseget erzek - foleg, mert most ezzel en is eljatszottam az o bizalmat es most rendszeresen ugy chatel vele, hogy elfordul és takarja elolem a telefonjat. De igazabol megha hajt is a kivancsisag, szeretnem valahogy megtanulni elfogadni a helyzetet es lekuzdeni a feltekenyseget, de nem tudom, hogyan tehetnem ezt meg.
Ha egyutt vagyunk egyebkent nem terhelnek annyira ezek a gondolatok, de reggelente mikor dolgozni megy es egyedul maradok - en tobb okbol itthon vagyok - akkor jon egy hosszabb szorongas, ami csak fokozatosan oldodik fel napkozben.
Sajnos szakemberhez nem tudok mostanaban eljutni - maganrendelest nem engedhetem meg, TB alapon most a jarvany miatt nem tudok eljutni pszichologushoz - tudna nekem addig is tanacsot adni, hogyan oldhatom fel ezt a szorongast? Mivel meg joval korabban megkert, hogy ne legyek feltekeny, mert csak egy barat - amit tudok is jol - nem igazan tudok/szeretnek vele beszelni errol, mert nem akarom, hogy azt gondolja, nem tartom tiszteletben a kereset, mert nagyon is igyekszem tenni ez ellen, de egyelore nehezen birkozom meg a helyzettel. Baratnoim kozul van, aki igyekszik segiteni, legalabb mint lelkitamasz, de nyilvan vele sem kellene csak errol beszelni - en viszont szenvedek a testi-lelki hatasoktol.
Koszonom elore is a valaszat

Szakértőnk válasza a Túlzott féltékenység kérdésre

Kedves Levélíró! Mindenképpen érdemes beszélni az érzelmeitekről a pároddal. Ha indulatmentes helyzetben, nem a szemrehányásokat megfogalmazva, hanem a saját érzéseiteket kommunikálva tudnátok beszélgetni a kapcsolataitokról,az sok feszültséget kivenne.(Elmondhatod, hogy benned milyen érzéseket kelt az ő barátsága a lánnyal, hogy te hogy éreznéd magad, ha neked lenne egy ilyen fiú barátod, megkérdezheted, neki miért fontos ez a lány, milyen neki, hogy téged féltékenynek lát...stb.)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor