Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Tovább tanulás
  

Tovább tanulás

ora 2019-11-09 09:21:06

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg nem tudom mit csináljak. Pestre szeretnék menni egyetemre , de ők közölték, hogy kitagadnak , ha oda megyek. Szerintük Szeged jó és olcsóbb. Elegem van. Miért nem dönthetem el én? Miért hiszik azt hogy minden úgy lesz ahogy ők akarják. Nem gondoltak még bele, hogy miért mentem 2 várossal arrébb suliba? Csak azért hogy kolis legyek, és ne kelljen otthon lenni.
Persze a barátomat is utálják. Illetve a barátom is utálja őket. Én pedig őt mindennél jobban szeretem. (3 éve vagyunk együtt). Ő fel akar menni Pestre dolgozni. És tudom milyen makacs. Annyira félek, hogy el fog hagyni. Félek, hogy azt mondja akkor nem kell többet találkoznunk.
Nagyon kikészültem lelkileg ettől a témától, és mindenki azzal zaklat, hogy mindjárt le kell adni a jelentkezést. Jobb lenne, ha nem is lennék, és akkor mindenkinek jobb lenne.
De erről senkivel nem lehet beszélni, mert senki sem enged. Mikor a szüleimmel beszéltem erről, a végén anya közölte, hogy inkább meg se szült volna.
Mondjuk ők irányítani akarnak engem, de azt mondják, hogy a barátom irányít. De Persze a Barátom ellen is sok dolgot tettek. De ezt nem részletezném most.
A lényeg, hogy senkivel nem tudok beszélni erről a helyzetről. Érdekes módon a barátnőim azt mondták, a szüleiknek mindegy hova mennek.
Persze nálam lehet az is közbe játszik, hogy kiskoromban azt mondtam orvos leszek. Ezt (sok kitérővel) 11. osztályig tudtam tartani. Egyszerűen utálom a kémiat. És most gondolom ez is a bajuk. De nem értem miért. Örüljenek, hogy továbbmegyek az infóval. Öcsém, ha így halad itthon fog élni, és nem fog dolgozni, de ez 100%.
Válaszát előre köszönöm.

Szakértőnk válasza a Tovább tanulás kérdésre

Kedves Levélíró! A szülőkről való leválás sokszor nagyon konfliktusos sajnos. Nehéz az indulatoktól megérteni a másik nézőpontját. Bizonyára a szüleidnek is megvan a magyarázata, hogy miért nem értenek egyet a pesti választásoddal (Gyaníthatóan, attól félnek, hogy a barátod elvesztésétől való félelem motivál kizárólag és azt gondolják, hogy a továbbtanulást nem ennek kell meghatároznia és hogy ha a fiú nem tart ki melletted abban, hogy ott tanulj,ahol neked a legjobb,akkor nem érdemel meg.) és te is fel tudnál sorakoztatni érveket, hogy miért kellene nekik támogatniuk téged. Mindenesetre, minél hamarabb szükséges volna kompromisszumot kötnötök a határidők miatt. Mik lennének vajon azok a a feltételek, melyek mindkettőtöknek elfogadhatóak volnának (mondjuk egy év a szegedi infón és ha jól tanulsz, akkor segítenek a Pestre való átjelentkezésben...vagy bármi hasonló, ami megmutatja a te együttműködésedet is, de nem zárja le a te lehetőségeidet).Azt kellene elérni, hogy indulatok, érzelmek nélkül tudjatok beszélni a probléma MEGOLDÁSÁRÓL, mert a fenyegetőzés, zsarolás nem hoz eredményt senkinek. Ha ez nem megy családi körben, akkor érdemes lehet egy mediátort keresni: az ő feladata az, hogy nyerő pozíciót segítsen teremteni mindkét félnek egy vitában. (Iskolapszichológus, családsegítő szolgálat munkatársa, akik esetleg tudnak ilyet végezni, de lehet, hogy elég az is, ha az osztályfőnöködtől kérsz segítséget és az ő jelenlétében ültök le közösen.)

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

- hirdetés -