család, nagycsalád és sérülések és azok utóhatásai

2018.05.01.
Tisztelt Szakértők! Tisztelt doktor nő/doktor úr!
Leszögezem, hogy már nem vagyok kamaszkorú, inkább fiatal felnőtt!
Nekem látszólag több különálló, de mégis összecsengő kérdésem lenne. Én néhány napon belül töltöm a 26. életévemet. Van 15 testvérem. 5 nővérem, 7 bátyám és 3 öcsém van. Nem vagyunk úgy mondott tisztán roma család. Anyai nagyapai dédnagyapámnak az apai nagyanyai dédnagyszülei voltak tisztán roma származásúak. Azon az ágon szépnagypapám pedig anyai ágon magyar, apai ágon pedig szláv származású. A nagy családnak több oka van. Az egyik legfontosabb, hogy sajnos az édesanyáméknál és az édesapáméknál is volt balul elsült abortusz. Apu esetében a nagyapám egyetlen húgánál, míg anyu esetében az idősebbik nővérénél. (Utóbbi esetben is kb. 10 év van köztük) A rosszul sikerült abortuszokat követően már életkortól függetlenül sem támogatták az érintettek szülei, hogy a családban bármikor is lehessen abortusz. Anyám alig múlt 15, míg apám pedig éppen csak nem töltötte be a 16. életévét, amikor a legidősebbik tesóm született.
1. Ön szerint ez mennyire jó, hogy így akár az is előfordul, hogy egy túlzottan jól sikerült egyéjszakás esemény után teherbe eső kamasznak gyereke születhessen jobb esetben egy vele azonos vagy közel azonos korútól, rosszabb esetben egy nála korban jóval távolabb állótól?
A másik ok, hogy a családomban több ikerszülés is volt. Először egy lány, aztán egy fiú ikerpár, majd egy fiú hármasikerpár született. Ráadásul ilyen sorrendben, közvetlen egymás után.
2. Mennyire szokványos, hogy egy családon belül ennyi ikerszülés legyen? (Főleg úgy, hogy a legközelebbi ikergyerekek a családban az édesanyám apai nagyszüleinek a testvérééknél történt meg)
A legidősebbik nővérem (nem az, akinek ikertestvére van) és az egyik bátyám (szintén nem az, akinek ikertestvére vagy ikertestvérei vannak) családjában is vannak ikrek, ahogyan a nejem is ikereket vár. A nejemmel április 18-án voltunk legutóbb vizsgálaton. Akkor volt a 20. hétben a terhessége. Egypetéjűek lesznek és két fiú. (Egyébként van már egy majdnem 7 és egy éppen csak 5 éves kisfiunk és egy majdnem 2,5 éves kislányunk)
3. Mennyire jellemző az, hogy egy családban közvetlen egymást követő generációban legyen kihordott ikerterhesség? És nem azok az utódok nemzenek ikreket, akiknek maguknak is vannak ikertestvérei is?
4. Genetikailag jól sejtem, hogy van arra még esély, hogy az ikreknek is szülessenek ikergyermekei?
Én 26 éves leszek. 12 éves koromban gördeszkázás közben sajnos egy szerencsétlen mozdulatsor következtében a bal lábamban mint a sípcsontom, mint pedig a szárkapocscsontom több helyen is megrepedt illetve eltört. Ezek megsértették az elülső- valamint a belső bokaszalagjaimat és részben az ínszalagot is. Félév alatt háromszor műtötték a lábamat. Több mint 1 évvel a sérülés után nyilvánított a kezelőorvosom teljesen egészségesnek. Azóta (főleg 14-17 éves korom között) többször volt kificamodva a bokám, amely majdnem mindig szalagsérüléssel járt. Aztán 18 éves koromban a strandon fociztunk a haverokkal, a tesóimmal, amikor megint eltört a bokám. Szerencsére azt akkor nem kellett műteni. Azóta egészen nagyjából tavaly novemberig teljesen tünetmentes voltam. (Persze nagyobb hőingásoknál egy-egy napra előjött, de el is múlt a fájdalom) November 25-én nagybevásárlást tartottunk, Nem is emlékszem semmi olyanra, hogy félreléptem volna, de mégis elkezdett fájni a bal bokám. Mire hazaértünk be is dagadt egy kicsit. Másnap viszont egyszerre kellett a három picurral foglalkozzak és segítenem a nejemnek, hisz jöttek ebédre a szüleim. Bár hozzáteszem, hogy a nagyobbik fiam már most 7 évesen feltalálja magát a konyhába (persze csakis úgy, amikor az anyja vagy én ott vagyunk vele). A kisebbik fiú is érdeklődő. A bokám aznap megint bedagadt estére. Azóta egy napi szinten előfordul, sőt egy ideje már sokszor fájdalommal is párosul. Persze hozzá kell ehhez tennem, hogy bolti árufeltöltő és eladó vagyok. Emellett besegítek egy asztalosnak is. Ezen felül azért otthon is van mit tenni a három gyerekkel. Főleg a két nagy az, aki nagyon igényli a mozgást. többször focizunk velük kint az udvaron vagy a közeli parkba. Többször voltam vissza a kezelőorvosnál már vele. Legutóbb március 7-én. Ez eddig még nem állapítottak meg semmit. Sajnos az utóbbi 1-1,5 hónapban már többször hallom, hogy ropog a bokám.
5. Fennállhat annak a lehetősége, hogy kezdődő porckopás okozta a fájdalmakat, amit még a CT, az ultrahang, de még a röntgen sem mutat ki?
6. Fennállhat annak eshetősége, hogy a legutóbbi vizsgálat óta megjelenő ropogás már önmagába "véglegessé teszi" a porckopást? Amennyiben igen - akkor azt lehet hosszabb távon is műtét nélkül kezelni?
Ez ugyebár azért is fontos, mert sem a munkából nem lenne szerencsés hosszabb távon kimaradnom, sem a terhes nejemre hosszabb távon ráterhelni, hogy egyedül végezzen el minden itthoni munkát.
Bár ez is így csak részben igaz. A középső öcsém (most 20 éves) nyár legelején lesz három éve, hogy egy súlyos sérülés után a szüleinkkel megállapodtunk abba, hogy hozzánk költözik. Ő is sok mindenbe besegít persze. (Egyébként iskolai röplabdázás közben kifordult a térdkalácsa és elszakadt a keresztszalagja. Kétszer műtötték őt is. Nagyon sűrűn fájlalja a térdét. Első sorban tesis napokon, pedig azokon térdvédőben szokott részt venni.
Robi egy véletlen folytán bukott le előttem, hogy szexuálisan meleg. Egy könyvet kértem kölcsön tőle kb. 5 éve, amikor hazaértem a könyvvel, akkor találtam meg benne egy képet, amin egy általam is jól ismert fiúval ölelkezik. A kép hátulján ez állt "Drágám, nagyon szeretlek!" (és a srác neve) Arra gondoltam, hogy mivel másnap szombat volt, így ráérek majd szombat délután visszavinni neki a képet. Amikor csukva volt a szobaajtaja, akkor azt hittem, hogy tanul. Bekopogtam egyszer, majd még egyszer, aztán benyitottam. Ott feküdtek az ágyon összebújva. A másik srác láthatóan aludt. Én letettem a képet a tévé mellé és kijöttem. Másnap megjelent nálunk Robi, hogy négyszemközt akar velem beszélni. Elmondta, hogy a fiú és ő egy ideje egypárt alkotnak. Erről a két családból egyedül a két anyuka tud. Nem is akarják még szétkürtölni ezt. De, ha gondolom, akkor Zsófinak mondjam el nyugodtan, hisz egy párkapcsolatban biztos nagyon fontos az őszinteség. (Azóta is együtt van a fiúval, de már mindenki tudja róluk a dolgot - Persze NEM tőlem!)
7. Egy "régi" keresztszalag-szakadás okozhat-e olyan fájdalmat, hogy bizonyos napokon csak mankóval vagy járókerettel tud "lábra állni" és járni?
8. Ön szerint érzelmileg akkor okozhatott-e sokkot az öcsémnek az, hogy lebukott előttem?
9. Mennyire természetes az, hogy ilyen rövid idő után képes az esetleges sokkon túltenni és kitárni a kártyáit?
A megtisztelő válaszait előre is köszönöm!
Zolika

Szakértőnk válasza a család, nagycsalád és sérülések és azok utóhatásai kérdésre

Kedves Levélíró! Az abortusz kérdése nagyon kényes: jelenleg bizonyos kereteken belül törvényes, de a jog - bár elítéli a fiatalkorúval történő szexuális kapcsolatot, de lehetőséget ad a megfogant gyermek életére. A döntés mindig az érdekelteken múlik és ebből a döntésből kell a legjobbat kihozni - esetenként a születendő gyermek számára. Minél fiatalabb korban fogan egy utód, a szülőknek nagy valószínűség szerint több nehézséggel kell szembenézniük, amihez esetenként szükséges lehet családvédelmi vagy pszichológiai támogatás (mind a szülők, nagyszülők és a kisgyermek részére is). A testvéred homoszexualitásával kapcsolatban azt gondolom, hogy ha "sokkot" is okozott számára a lebukás, előremozdította a szexualitása felvállalását. Ez mindenkinél más ütemben zajlik, feltehetően úgy érezhette, hogy ha már nem csak a mamák tudják, akkor "már mindegy". A többi kérdésben pszichológus lévén sajnos nem vagyok kompetens véleményt mondani, azok inkább orvosi témák.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor