Gyerekvállalások kamaszkorban

2018.03.04.
Szép jó napot kívánok! Tisztelt Doktor Nő/Úr! Tisztelt szakértő(k)!
Néhány szót először magamról. Januárban töltöttem a 19. életévemet. Az életem 2012. április 21-én változásnak indult, ugyanis akkor jöttem össze egy lánnyal, akivel (eleinte kisebb-nagyobb /de max. néhány napos/ megszakításokkal ugyan) mai napig együtt vagyunk. Már az eljegyzésünk is megvolt, mégpedig 2017. július 22-én. Az esküvő is kitűzésre került, mégpedig 2018. július 14-re. Azonban, az elmúlt év őszén, miután a menyasszonyomnak egymást követő két hónapban nem jött meg a menzesze, így november 15-én (időpontra) felkerestünk egy nőgyógyászt, aki megállapította, hogy a terhesség 9. hetében tart. A következő kontrollon (dec. 6) a szülésnek a várható napját 2018. június 4-re jelölte ki. Az esküvőt természetesen elhalasztottuk, hisz mégis csak a kicsi az első, aki alig lesz még kéthónapos. És azért közvetett módon már mindketten megtapasztaltuk már, hogy milyen, amikor újszülött van a házba. Erikának 1 húga és 2 öccse van. A kisebbik 8 évvel fiatalabb nála. Nekem 2 bátyám van (ők már régen családot alapítottak már), 1 öcsém van (16 éves lesz a jövő hét folyamán) és egy 11,5 éves húgom. Az ő megszületése körüli hetekre azért már igencsak emlékszem, hogy milyen volt, amikor éjjel sírt, és mivel apám több műszakban dolgozott, így anyánknak, amikor itthon voltam, akkor sokszor én segítettem napközben. Kislány lesz a gyerkőc.
Amire felocsúdtunk ebből a dologból, hogy 19 évesen apa leszek, jött a megdöbbentő/sokkoló fordulat. December 23-án, vagyis karácsony előestéjén Márkó (az öcsém) bejelentette, hogy 9 nappal korábban a barátnőjével felkerestek egy nőgyógyászt, aki sokkoló hírként közölte velük, hogy Csilla gyereket vár. És a 6. hétben jár. A szülés várható napja pedig 2018. július 23-ra jelölték ki. Ami ennél durvább, hogy ikrek lesznek, méghozzá két fiú. A szüleink és a lány szülei megállapodtak abba, hogy figyelembe véve azt a tényt, hogy Csilláék 8-an vannak testvérek, akik fél és 12 év között vannak, így az öcsém barátnője hozzánk költözik, hogy Márkó a lehető legtöbb időt vele tölthesse és segíthesse őt, de persze a szülei mindenben támogatják a lányukat. A tesóm a saját elmondása szerint az első 2-3 napban még elakarta vetetni a kicsit, de mire odaállt a szüleink elé a hírrel, addigra megbirkózott azzal, hogy alig 16 évesen apa lesz. Bár, ahogy mesélte, abba a pár napban többször is veszekedtek a barátnőjével, aki hallani sem akart az abortuszról. A szüleink is természetesen mindenben támogatják az öcséméket és persze támogatnak minket is.
A tesóm már tavaly télen is járt az idős szomszédokhoz havat lapátolni, bár ekkor még pénzt többnyire nem fogadott el. Idén már kicsit más helyzet. Jár ugyan havat lapátolni, de ha pénz kínáltak érte, akkor azt is elfogadja. Az elmúlt héten több mint 1 tucat falubeli idős néninél/bácsinál segédkezett. Nagyjából 10-12 ezer forintot gyűjtött össze. Mivel minden fillér kell, így ezt el is tette. Azonban tegnapelőtt elég szerencsétlenül járt. Az egyik háznál lapátolás közben egy jégdarabra lépve kifordult a bokája. Enyhe fájdalmak mellett végigcsinálta a lapátolást, sőt még haza is kerékpározott (kb. 2 km). Mire hazaért már lépni alig bírt. Bevett egy fájdalomcsillapítót, lefeküdt, a lábát felpolcoltuk és jeget tettünk rá. A fájdalom mára már szinte teljesen elmúlt, de a duzzanat és annak mérete (a pihentetés ellenére) semmit nem változott. A szüleink úgy gondolták, hogy holnapra-holnaputánra, és –ha még szükséges, akkor- az azutáni napját leigazolják. Csütörtökön mindenképpen menni akar iskolába. A szüleim és Márkó is elakarja kerülni az orvoshoz menetelt.
Ön szerint 19, ill. 16 évesen nem túl korai a gyerekvállalás? Előny vagy hátrány lesz, hogy alig 49 nap lesz az unokatestvérek között? Érthető volt az öcsém részéről az, hogy először meg sem akarta tartani a gyereket, ami miatt a barátnője és közte napokig vita volt?
Ön szerint érdemes lenne-e öcsémet elvinni mégiscsak orvoshoz? Lehet, hogy a bokája esetleg súlyosabban megsérült? Előfordulhat-e, hogy akár egy enyhébb/súlyosabb szalag-sérülés vagy zúzódás, csontrepedés esetleg fáradásos törés alakult ki nála? Egyáltalán létezik-e az, hogy eltörhetett, hisz egy törés esetén (legalábbis laikusként azt mondanám, hogy 100%-ig biztos, hogy) nem tudott volna már az első pillanatokban sem ráállni. Nem hogy egy kb. 40 m-es részt ellapátolni és még majdnem 2 km-t hazatekerni?
A megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Beke-Szabó Nándor

Szakértőnk válasza a Gyerekvállalások kamaszkorban kérdésre

Kedves Nándor! Az öcséd bokájáról nem nyilatkozhatok érdemben pszichológusként, de szerintem ha nem válik tünetmentessé valaki pár nap alatt egy kisebb baleset után, akkor javasolt a háziorvos felkeresése, aki el tudja dönteni, hogy szükséges-e kivizsgálás (pl. röntgen). A gyermekvállalás azon része, hogy az unokatestvérek közt kicsi lesz a korkülönbség, nem hiszem, hogy problémás lenne pszichésen a gyerekek számára, hacsak az egy háztartásban nevelődő 3 újszülött körüli teendők nem okoznak majd a felnőttek közt feszültséget, konfliktust. A nem tervezett fogantatás gyakran vált ki elutasítást a leendő szülőkből, tehát érthető az öcséd első reakciója a terhességre nézve. Ez bár hatással lehet a párkapcsolatra és a babára, de többnyire feldolgozásra kerül és ettől működőképes lehet a leendő család. A serdülő- és fiatalkori gyermekvállalás különleges helyzet mind a leendő szülök, mind a nagyszülők számára, sok alkalmazkodást, kompromisszumot igényelhet mindenki részéről. Ha döntés született arról, hogy vállaljátok a családalapítást, akkor jó, ha van tervetek, forgatókönyvetek arra, hogy hogyan osztjátok meg a feladatokat, hogyan teremtitek meg a függetlenségeteket...stb. Az öcséd helyzete más, mivel a nagykorúságáig a nagyszülők lesznek a kicsik gyámjai.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor