Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Hogyan tudnék javítani ra...
  

Hogyan tudnék javítani rajta?

ora 2016-09-14 21:13:31

Kedves szakértő!
A tanácsát szeretném kérni, mivel bizonytalan vagyok, hogy mi lenne a megfelelő lépés, hogy ezt a hibát a bizonytalanságot megszüntessem. 18 éves lány vagyok és harmadjára megbuktam vezetésből. Vizsgabiztos és az oktatóm szerint is teljesen bizonytalan vagyok és hogy az árnyékomból ki kellene lépnem és döntést kellene hoznom. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy melyik helyre álljak be. Teljesen bizonytalannak és döntésképtelennek érzem magamat. Ön szerint ezen, hogyan tudnék változtatni? Nem ez első eset, hogy ezt hallom és egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek, hogy végre legyen jogosítványom, s ezt az érzést megszüntessem magamból. Tudna nekem segíteni? Vajon ezt a vizsgadrukk és stressz hozza ki belőlem?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Szakértőnk válasza a Hogyan tudnék javítani rajta? kérdésre

Kedves Levélíró! Ha az élet más területein is hasonlóan problémát jelent a gyors döntések meghozatala számodra, akkor feltehetően ez személyiségvonás nálad, amin lehet változtatni. Először apróbb, tétmentes dolgokban kitűzni célul, hogy megadott idő alatt döntesz, aztán egyre több helyzetben gyakorolni. Ha nem érzékelsz fejlődést, akkor felkereshetsz egy tanácsadó pszichológust is. Ha a vizsgadrukk más helyzetben nem okoz ilyen problémát, akkor nem valószínű, hogy ez áll a háttérben.De relaxációval tudod csökkenteni a feszültséget adott helyzetben (vezetés előtt). Ha azonban a döntésképtelenséged csak vezetéskor jelenik meg, akkor maga az autóvezetés a probléma: kevés gyakorlat, nem megfelelő típusú oktató (szakmailag lehet jó, de személyiségét tekintve lehet, hogy számodra nem ideális). Ilyenkor megoldás a pót-óra (annyi, hogy megszűnjön a bizonytalanság és nem annyi,ami elő van írva), az oktató- váltás. Azt is érdemes lehet végiggondolnod, hogy számodra miért nagy kudarc, hogy nem sikerül a vizsgád: általában elsőre is jól szoktál teljesíteni, a szüleid nyomása, hogy meglegyen a jogsid, pénzkérdés...stb. A vezetés vizsga többszöri ismétlése egyébként nem ritka, nem kell kétségbeesned (bár nem olcsó mulatság, az igaz): számos okból. de az emberek lényeges hányadának több ismétlés után sikerül csak megszerezni a jogosítványt.

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések