Nemi élet + hangulatváltozás

2016.09.14.
Jónapot kívánok!
Több kérdéssel is fordulnék önhőz, köszönöm előre is a válaszokat, és a türelmet!
-----19 éves lány vagyok, s lassan 2 éve van barátom. Még nem feküdtünk le egymással, mivel idén érettségiztünk, s úgy gondoltam, hogy abban a periódusban ha lefeküdnénk egymással akkor mindkettönk figyelmét elvonná a tanulásról, főleg, hogy egyetemre is felvételiztünk. Több kissebb játékunk is volt, amivel örömet szereztünk egymásnak, de ez nem hüvelyi behatolás volt. Miután vége lett az érettséginek, és a vizsgáknak belementünk egy kicsit komolyabb játékba. Ő megpróbálta az egyik ujját bedugni a hüvelyembe, és hát nagyon fájt. Mikor bedugta az elején fájt, mikor bennébb volt az ujja, akkor már nem éreztem fájdalmat, azonban viszont mikor kihúzta mégjobban elkezdett fájni. Ő azt mondta, hogy mikor bedugja az ujját akkor van egy rész ami olyan, mintha két részre ágazna el, és ő érzi azt a pontot ahol jobban fáj nekem.
Tampont használtam első alkalommal az utolsó menstruáciomkor, s a felhelyezés kissebb-nagyobb sikerrel sikerült (volt, hogy éreztem, hogy ott van, de következő alkalommal megpróbáltam bennébb dugni), viszont mikor mindig kihúztam a tampont volt ugyancsak egy hely ahol iszonyatosan fájt, olyan érzés volt mintha szúrna valami ott, de ahogy elhaladt a tampon azon a ponton, már nem fájt..
A kérdésem az lenne, hogy ez lehet az oka annak, hogy szűz vagyok még? Mármint nyilvánvaló, hogy azért fáj jobban, mert még nem voltam senkivel, de egy idő után szünnie kellene ennek,nem? Hogy próbálkozzak az első alkalommal, ha ennyire fáj ott? És csak egyetlen egy ujjtól... A barátomnak is rosszul esik, hogy fáj, s azt mondja, hogy ő nem akar nekem fájdalmat okozni. Sikositót is használt mikor bedugta az ujját, úgy épp annyira nem fájt, de érezhető volt a fájdalom. Esetleg valami tanács, hogy hogy csinálhatnánk, hogy az első alkalom ne legyen annyira fájdalmas?
----A másik panaszom meg az lenne, hogy mostanában eléggé letört vagyok ok nélkül. Egyik percben csak azon kapom magam, hogy nincs kedvem semmire, s hogy szomorkás vagyok, de nem tudom miért. Ebből adódoan van, hogy a barátommal is kedvetlenül beszélek, s hanyagoltan. Nagyon igyekszem, hogy jobb kedvem legyen, s hogy optimista legyek, meglássam minden apró dologban az örömöt. De mostanában valahogy nem sikerül. Esetleg valami tanács, hogy hogyan lehetne jobb kedvem? Eléggé pesszimista vagyok, s stresszes tipus...
Köszönöm a türelmet, hogy elolvasta, és megpróbál segíteni!

Szakértőnk válasza a Nemi élet + hangulatváltozás kérdésre

Kedves Levélíró! A szexuális életetek problémájára először azt javasolnám, hogy keress fel egy nőgyógyászt (a tinédzser ambulanciákon külön figyelmet fordítanak a szexuálisan még nem aktív fiataloknak, a vizsgálat érdekében, ezt jelezned kell előre). Ha mindent rendben találnak, akkor az első együttléttel járó szorongás és a szűzhártya okozhatja a problémát, ami türelemmel és egymásra való odafigyeléssel megoldható. A hangulat ingadozása előfordul az életünk fordulópontjai környékén: a középiskola befejeződése, az új rendszer kezdete (akár egyetem, akár munka), a párkapcsolat továbblépése (szexuális élet)...stb., vagy a szexuális életetek nehézségei is okozhatják a levertségedet. Ha a mindennapi tevékenységeidet, teljesítményedet nem befolyásolja, akkor elsőnek tudatosan megpróbálhatsz a pozitív gondolkodás felé fordulni (ahogy teszed is a leírtak alapján), elkezdhetsz sportolni (ha eddig nem tetted) vagy új sportot kipróbálni, új életritmust kialakítani a középsuli után. Ha tartóssá válik a lehangoltság, illetve rosszabbodik a közérzeted, akkor érdemes lehet felkeresni egy pszichológust, hogy nem váljon komolyabb problémává.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor