Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Tanulás és csalódás
  

Tanulás és csalódás

ora 2016-06-12 16:19:59

Tisztelt Doktornő!
18 éves lány vagyok Erdélyből. Nálunk három hét múlva kezdődik az írásbeli éretségi. Az a problémám, hogy most szakított a barátom velem, akivel négy évet voltunk együtt. Nagyon nehéz a tanulásra koncentrálnom, mert fáj a szakítás és ha próbálkozom a volt barátomnál rendkívül bunkó velem. A szakítás okának azt nevezte, hogyha ősztől elmegyek egyetemre és csak ritkán találkoznánk, úgyis megszűnne a kapcsolatunk. Eddig mindig jó tanulmányi eredményeim voltak és nagyon szeretném, ha az éretségim, illetve a felvételim is sikeres lenne. A volt barátomnak mondtam, hogy most szükségem van rá, de ő minden egyes beszélgetésnél csak jobba. megbántott. Sajnos tudom magamról, hogy rossz lelkiállapotba gyengén teljesítek és még tananyag is van, amit át kellene vegyek. Mit tegyek, hogy jobban a tanulásra tudjak koncentrálni annélkül, hogy folyton a volt barátom járjon az eszembe?

Szakértőnk válasza a Tanulás és csalódás kérdésre

Kedves Levélíró! Sajnos egy ilyen veszteség valóban nem jön jól teljesítményhelyzetben, mert csökkentheti a koncentrációt. Mivel az érzelmekre ilyenkor nem lehet tudatosan hatni, apróbb praktikákkal érdemes próbálkozni: -hagyj magadnak időt minden nap arra, hogy az érzelmeiddel, a "gyászoddal" foglalkozz, de próbáld ezt meghatározott időben és ideig tenni -a tanulás során távolíts el minden olyan tárgyat magad körül, ami elterelheti a figyelmedet a volt barátod irányába -válassz olyan tanulási módszert, ami több csatornán is leköti a figyelmedet (pl. ne csupán magadban olvasd az anyagot, hanem mondd fel hangosan vagy jegyzeteld le Nagyon fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy az erőfeszítéseid hosszú távon (is) fontosak, hiszen az eredményeid a jövődet befolyásolják. Sok sikert az érettségihez!

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések