Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Túlzó önvád
  

Túlzó önvád

ora 2016-06-01 22:40:18
Tisztelt Szakértő!
Történetem elküldtem korábban Önöknek megbánnt tettek címmel link: http://www.kamaszpanasz.hu/a_te_torteneted/608
Régóta érzem magam roszzúl a történtek miatt, ez bizonyos keretekig természetesnek mondanám, egyszerűen bűntudatom volt, utóbbi időben viszont ez nagyobb mértéket öltött és kihatott mindennapjaimra is, ezért is döntöttem úgy, hogy kiírom magamból a történetemet, ez és a szakértő válasza nagyon sokat segített, de csak egy ideig. Úgy érzem ugyan oda jutottam vissza mielőtt kiírtam magamból. Úgy érzem abszolút nem reális kép van a fejemben a történtekről, szorongás, túlzó önvád és önmardosás jellemzi az érzéseimet, önértékelésem ebből kofolyólag nagyon rossz, sokszor van olyan érzésem, hogy mindenki másnál értéktelenebb vagyok a környezetemben és habár tuddatos énem tudja, hogy ez túlzó és nincs is értelme még se tudok mit tenni ellene. Kérdésem az lenne mikor érdemes ehez már személyes segítséget kérni illetve milyen lehetőségeim vannak erre vonatkozóan?
Előre is köszönöm segítségét!

Szakértőnk válasza a Túlzó önvád kérdésre

Kedves Levélíró! Segítséget akkor érdemes kérni, amikor úgy érzi valaki, hogy egyedül nem tud megoldani egy helyzetet. Ehhez nem kell tudni diagnózist felállítani, elég, ha a probléma negatívan befolyásolja az illető életét, döntéseit, önértékelését. Tehát azt javasolnám, hogy mielőtt kihatna az említett bűntudat hosszú távon a kapcsolataidra, érdemes lehet felkeresni egy pszichológust személyesen. Ezt megteheted magánrendelésen (ami önköltséges természetesen, de a bejelentkezéskor tájékozódni tudsz a költségekről) vagy költségmentesen fordulhatsz a helyi kórház vagy családsegítő szolgálat pszichológusához, esetleg ha valamilyen iskolába jársz (akár felsőoktatás is), elképzelhető, hogy az intézménynek van saját pszichológusa vagy tartozik valamilyen ellátási rendszerhez, ennek érdemes lehet utána nézni.

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések