Félénkség és gyúnyolódás

2016.04.14.
Kedves Szakértő!
Segítségét szeretném kérdni! Sajnos túlságos félénk vagyok. Vannak barátaim, nem is ezzel van a baj. Csakhogy az osztályunkban klikkek vannak. És a mi klikkünkbe simán elbeszélgetek bárkivel, viszont nehezemre esik másokkal beszélgetni. Nem tudom ez mitől van. Talán azért , mert nincs közös témánk, vagy, csak azért, mert félek, hogy hülyeséget mondok? Talán mindkettő. Egyszerűen már idegesít! Például matekon is a legjobb barátnőm mellett ülök, de előttünk az osztály "legmenőbb klikkjének" egyik tagja foglal helyet (ő a legkedvesebb és legközvetlenebb köztük) . Barátnőm simán elszokott vele beszélgetni, én pedig csak ott ülök és néha felnevetek mikor ők is. Szeretnék úgymond ebből a félénkségből "kigyógyulni", mivel jövőre (ha minden jól megy és felvesznek) új suliba megyek. És őszintén rettegek attól, hogy nem lesznek barátaim. Ezért szeretném elfelejteni a félénk oldalam. Ez lehetséges?
És még egy kérdés:
A legjobb barátnőmet és engem sokszor piszkálnak, kifiguráznak. Mivel minden szünetben kint állunk a korlátnál és a másik osztály tagjaival beszélgetünk. De mit tegyünk, ha nincs kedvünk abban az osztályban lenni a szünetekben ahol most az az új divat, hogy bömböltetik a zenét?! És azt is szóvá szokta tenni az egyik beképzelt majom, hogy tán leszbik vagyunk mert néha a karunkat összeakasztva szoktunk sétálni, meg néha a lépcsőn felfelé a csuklómat fogja. (Jó ezek néha már engem is idegesítenek ezért próbálom ezeket a szokásokat megszüntetni kisebb-nagyobb sikerrel.). És még egy dolog miatt mindig beszólnak.... a beceneveink miatt.... Mivel egyszer poénból a neten rákerestünk egymás beceneveire. Azóta ő állandóan Nusinak hív.... A kedves beképzelt majmunk ezzel szokott idegesíteni. De mikor én hívom a barátnőmet Tocskának persze nem figyel (bár őt zsíros hajúnak szokta hívni)..... Mit tegyek/tegyünk, hogy leszálljanak rólam/rólunk.
Válaszát előre köszönöm!
Üdv:
Egy félénk lány

Szakértőnk válasza a Félénkség és gyúnyolódás kérdésre

Kedves Levélíró! Bár nagyon fontos a valahová való tartozás érzése az ember életében,de mindig mérlegelni kell, hogy valóban szükségünk van-e bizonyos emberek elismerésére, közelségére (a "beképzelt majom" hiába népszerű egy adott közösségben, ha nincs közös pont bennetek). Bár a "menő" klikkek vonzónak tűnhetnek, hosszabb távon az igazi baráti kapcsolatok lesznek az értékesek. A serdülők önértékelését gyakran az adja, hogy mások milyen véleménnyel vannak róluk. Idővel azonban az önismeret és a reális önértékelés kialakul, ahogy mindenki megtalálja magában a jó tulajdonságokat, erősségeket. Ebben segítenek a hozzánk közel állók, akiknek valóban számít a véleménye. A te esetedben valószínűleg az önértékelésedet kellene fokozni, hogy magabiztosabb legyél társaságban. Érdemes arra törekedni, hogy a saját pozitív tulajdonságaidat, amikre büszke vagy, amit szeretsz magadban, kidomboríts: öltözködésnél azt a testrészeidet hangsúlyozd, amikkel elégedett vagy, próbáld a saját stílusodat megtalálni, alakíts ki véleményt, hozzáállást bizonyos témákban, hogy ha a beszélgetések során felvetődnek témák, hozzá tudj szólni, légy büszke a jó belső tulajdonságaidra (jószívűség, segítőkészség...stb.). Az önbizalom pedig sugárzik, mások is elhiszik azt, amit te magadról elhiszel. A csúfolódásnak a legkönnyebben pedig úgy tudsz gátat szabni, ha a valódi érdektelenségeddel nem gerjeszted tovább: azaz ha azt látja a másik, hogy egy picit is bánt téged, akkor folytatni fogja, de ha téged nem érdekel a véleménye, akkor neki már nem éri meg az erőfeszítést, hogy veled foglalkozzon és bántson.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor