Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Tanulás érettségire
  

Tanulás érettségire

ora 2016-03-31 23:42:25

Üdvözlöm!
1 hónap múlva elkezdődik az érettségi időszak, és gondoltam most teszem fel a kérdésem, mielőtt még késő lenne.
Szóval eddig kevés tanulással jó eredményeket értem el. Azonban most úgy érzem, hogy hirtelen rám szakadt minden. Minél többet kellene tanulnom, annál nehezebben megy, és gyakran kifutok az időből, későn fekszem le, vagy korán kelek. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan tudnám beosztani az időmet, hogy hatékonyan tudjak tanulni hétvégén illetve hétköznapokon?
Továbbá néha az is nehezíti a dolgomat, hogy hazaérek a suliból és neki sem tudok állni tanulni, mert nem fog az agyam. Olvasom a tananyagot, de nem emlékszem hogy mit olvastam.
Hogyan tudok ezen változtatni?
Illetve hogy érdemes tanulni?
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Tanulás érettségire kérdésre

Kedves Levélíró! Az érettségire készülés gyakran kelti azt az érzést, hogy hirtelen és túl nagy mennyiségű lexikális tudást kell rövid idő alatt elsajátítani. Ilyenkor valóban az a megoldás, hogy egy "tervet" alakít ki az ember és ahhoz tartja magát. A tanulási tervet úgy kell beosztani, hogy a lezárás után maradjon idő az ismétlésre. Konkrétan ez úgy kell, hogy kinézzen, hogy a tételeket, könyveket tantárgyanként fel kell osztani a még hátralevő időre és az érettségi napját megelőző napot leszámítva (az a pihenésé!!) minden tantárgyra legalább egy ismétlő napot kell hagyni. Ha tartod magad a beosztáshoz, akkor biztonságot ad a tudat, hogy minden ismerős lesz az érettségin, még ha nem is tudsz mindent kifogástalanul és nem fog annyira feszélyezni a mennyiség, hiszen mindig csak az adott napra "előírt" adaggal kell foglalkozni. A feszültség okozhatja a koncentrációs nehézségedet is. Ilyenkor megoldás lehet, ha változtatsz a tanulási technikádon: készíthetsz "puskaszerű" jegyzeteket, ami segíthet később a kulcsszavaival, hogy emlékezz, mi tartozik egy adott témához; felmondhatod hangosan vagy leírhatod dolgozatszerűen a megtanultakat, hogy leellenőrizd magad...stb. Mindemellett nem árt, ha tudsz hagyni magadnak rövidebb feltöltődési időt legalább hétvégente (egy két óra sport, hobbi...stb.)

Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

- hirdetés -