Úgy érzem, éretlenebb vagyok, mint a korosztályom.

2016.02.24.
Attól félek, örökké el leszek maradva érzelmi fejlődésben, és szociális téren.
A többiek már szinte csak a párkapcsolatának élnek (a barátaim teljesen elhanyagolnak), miközben nekem 17 évesen bár volt több lány, aki tetszett, és ismerkedtünk, meg próbálkoztam is, de még egy randi sem jött össze, intimebb dolgokról nem is beszélve (meg ez furán hangzik, de pl egy egyszerű ölelés is furcsa idegen érzéseket vált ki).
Attól félek, a szociális életemből teljesen kimaradnak olyan fontos lépések, amelyek meghatározzák a későbbi életemet is. Nem lesz elég tapasztalatom később sem, és félek emiatt sose leszek alkalmas emberek társaságára - akármilyen kapcsolatról legyen szó.

Szakértőnk válasza a Úgy érzem, éretlenebb vagyok, mint a korosztályom. kérdésre

Kedves Levélíró! A megfelelő válaszhoz jó volna tudni, hogy miből gondolod, hogy nem volt megfelelő a szociális készségeid fejlődése.Minden esetre ezek a készségek bármikor fejleszthetőek, ne aggódj: apróbb trükköket elleshetsz másoktól, kisebb változtatásokat a viselkedéseden kis lépésekben te is tudsz tenni, de ha úgy érzed, jó volna, ha valaki segítene, keress fel egy pszichológust (nem szükséges, hogy diagnosztizálható pszichés "betegsége" legyen valakinek, tanácsért is lehet keresni szakembert). 17 évesen pedig nem késtél még le semmiről még akkor sem, ha a körülötted levő átlag mást mutat: nem egyforma ütemben érnek az emberek, illetve általában a kifelé mutatott kép azért fényezett egy kicsit és aki kissé bizonytalan magában, hajlamos mások érdemeit, tulajdonságait, sikereit felértékelni.Koncentrálj a saját pozitív tulajdonságaidra, erősségeidre, sikereidre és nagyon valószínű, hogy idővel minden beáll az "átlagos" kerékvágásba (de ne felejtsd el, hogy az átlagnak van egy jó nagy szórása!)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor