Félénk vagyok

2016.01.29.
Kedves Szakértő! Segítségét szeretném kérni!
Elégé szorongó, félénk típus vagyok. Nagyon kevés emberrel jövök ki igazán, de azokkal igen. Sokszor járok úgy hogy barátnőm elkezd valakivel ismerkedni én meg csak ott állok, mert nincs elég akaraterőm, hogy legyőzzem a félénkségemet. Nem is az a baj, hogy most nem tudok barátkozni, hanem, hogy nemsokára új suliba megyek. És ott szeretnék ezen változtatni.
Szeretném, ha közkedvelt(ebb) lennék ott. Csak nem tudom hogyan... Szeretnék
kivételesen sok barátot. Nem azt akarom hogy olyan barátaim legyenek akik le sem sz*rnak, de azért mégis.
Szóval a segítségét kérném, hogy hogyan legyek magabiztosabb? Vagy kevésbé visszahúzódó? Vagy bármi, de nagy szükségem van a segítségre!

Szakértőnk válasza a Félénk vagyok kérdésre

Kedves Levélíró! Nem a baráti kapcsolatok mennyisége, hanem a minősége a lényeges. Más-más személyiségű embereknek más fajta és mennyiségű barátra, kapcsolatra van szükségük. A zárkózottabb emberekre jellemző, hogy kevesebb, de mélyebb kapcsolatokkal rendelkeznek. Bár az alap személyiségünkön nem kell változtatnunk, kisebb lépésekben változtathatunk a viselkedésünkön. A gyakorlás teszi a mestert- szokták mondani. Gondold végig, hogy mik azok az apró dolgok a hétköznapokban, amelyeken esetleg tudnál változtatni és mindig csak egy új mintát próbálj ki (pl. holnap hangosan köszönök az osztályba lépve, vagy legalább egyszer jelentkezem órán...stb.). A kis sikerek megerősítő jellegűek, illetve egyre több és nehezebb viselkedést kipróbálva segítenek a kívánt változás elérésében. A megszokott környezeted (mostani iskola, osztály, tanárok) jó gyakorlati terep, hogy majd az új, ismeretlen helyzetben már magabiztosabb lehess.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor