Mi tévő legyek?

2015.12.28.
Kedves Szakértő!
18 éves fiú vagyok, és kicsit több, mint három hete szakítottunk a barátnőmmel, miután három hónapot voltunk együtt. Hozzáteszem, a kapcsolatunk nagyon őszinte volt, minden érzésünket megosztottunk egymással, így azt is megmondtuk a másiknak, ha valami nem tetszik, és azt is, ami igen. Ebből adódóan mondhatom, hogy boldogok voltunk mindketten, boldoggá tettük egymást.
A szakítás apropóját az adta, hogy a barátnőm újra elkezdett beszélgetni a volt barátjával, akivel másfél évig voltak együtt, és akivel két alkalommal szakítottak fél éven belül (a srác hibájából, ugyanis elhanyagolta őt, és önző módon magát gondolta fontosabbnak a kapcsolatban, szabályokat állított fel a barátnőmnek). Sikerült felébresztenie barátnőmben az iránta érzetteket (valószínűleg azért, mert a srác egy elég nehéz időszakon segítette őt át). Ez odáig fajult, hogy a volt barát rávette őt, hogy szakítson velem, különben elveszti őt (ez nekem érzelmi zsarolásnak tűnik). Megtörtént, szakítottunk. Engem viszont, mint elmondta nem akar elveszíteni, mert szeret (lehet, hogy nem annyira, mint én őt, de szeret, és fontosnak tart), és értsem meg, hogy ő mennyire bizonytalan, így nem tud velem lenni, hogy benne van a másik iránt érzett szeretete.
Azóta - most már volt - barátnőmmel ugyanúgy minden nap beszélünk, mint azelőtt, gyakran több órát telefonon, de sűrűn váltunk üzenetet is, és időnként előjön, hogy hiányzunk a másiknak. Azt, hogy tartjuk a kapcsolatot titkolja a most már újra barátja előtt, mintha tartana tőle.
Rákérdeztem nála, hogy minek tart most ő engem, ki vagyok én neki. A válasza az volt, hogy a legjobb barátjának tart, és annak a fiúnak, aki a legközelebb áll hozzá. Ez újra bizonytalanságra ad okot a részemről, hogy talán jobban szeret, mint egy barátot, és számomra rávilágít arra, hogy mennyire bizonytalan is ő. Én nagyon szeretem őt, és tényleg nem szeretném elveszíteni. Ő ezt tudja, így mikor megpróbáltam rá hatni úgy, hogy megmondtam neki, a mostani helyzet mennyire nem jó nekem, teljesen romba dönt (és tényleg, eléggé a padlón érzem magam), nem úgy hatott, mint szerettem volna. Tudja, hogy én mennyire ragaszkodó típus vagyok, természetileg szerintem a másik srác teljes ellentéte, és így tudja, hogy szeretem őt annyira, hogy nem fogom ott hagyni, mint barátot sem, így nem fog elveszíteni. A mostani helyzet viszont nekem tényleg nagyon nem jó.
Segítséget szeretnék kérni. Mi tévő legyek, hogy egyikünk se sérüljön?

Szakértőnk válasza a Mi tévő legyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az új kapcsolati forma, mint legjobb barát, új viselkedésformát is kívánna tőletek. Ha nem változott semmi, csupán a fizikai intimitás foka, akkor nehéz szétválasztani a helyzetet és nehéz lezárni a számodra. Emellett nem túl fair a barátnőd részéről, hogy a kapcsolatotok titkolása miatt belekényszerít ebbe a szerepbe téged. Azt gondolom, hogy ha nem is a kapcsolat megszakítása a cél, de az igenis elvárható a lánytól, hogy saját bizonytalankodása miatt ne tartson másokat is bizonytalanságban, hanem felvállalva a döntését, kialakítsátok a kapcsolatotok új szabályrendszerét.. Ez olyan, mintha biztonsági tartalékot tartana, ha nem jön be a döntése. (A jelenlegi párjával szemben sem korrekt a titkolózás!)

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor