Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Mit lehet tenni?
  

Mit lehet tenni?

ora 2015-08-12 16:59:07
Kedves Szakértő!
Olyan problémám van, amiben a tipikus "beszéljem meg az illetővel" segítség nem fog működni, hiszen bármi ami kritikaként irányul felé, vagy ellentmond a véleményével (sőt néha ha megkérdezi hogy mit csinálok, az is) csak elmegy a füle mellett, igazából semmi nem érdekli.
A probléma emiatt az, hogy mivel tudom hogy feleslegesen tépem a számat ha beszélnék vele (amúgy sem vagyok egy beszédes alak), ezért bármikor valamire utasít, bennem felmegy a pumpa, hiszen ő is itthon van. Vagy ha valamiben kikéri a véleményem, én pedig rosszat mondok. Utána sértődés van, és én vagyok a rossz, mert miért is ne? Hiszen ő a tökéletesség mintapéldánya!! Mit tudok tenni ezzel? Gondolom az, hogy a falat szoktam izomból ütni nem sokáig segít, hiszen valószínűleg eltöröm nemsokára a kezem, ha így folytatom.... Illetve a zenebömböltetés. Azzal meg károsítom a hallásom.

Szakértőnk válasza a Mit lehet tenni? kérdésre

Kedves Levélíró!

Sajnos a levélből nem derül ki számomra, hogy kivel áll fenn ez a konfliktus a családodból, ami megnehezíti a válaszadást. A legtöbb családi konfliktus megoldására első körben azt javasolnám, hogy közösen kell konkrét szabályokat felállítani az otthoni viselkedésre, teendőkre, melyek tartalmazzák mindkét fél elvárásait. Ha ez nem megy családi körben, akkor érdemes egy mediátort felkérni, hogy segítsen ezt a szabályrendszert kialakítani, mielőtt elmérgesedik a helyzet. Először kérhetsz a megegyezés kialakításához segítséget a hozzád legközelebb eső családtagtól.

A feszültség levezetésére valóban nem jó módszer a falba verni a kezünket. A jó stressz-levezető nem károsítja az egészséget. Javaslom egy dinamikus sport (pl. futás) bevezetését ilyen helyzetkeben.Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések