Ez serdülés?

ora 2015-07-26 14:50:41

Én egy 14 éves lány vagyok. Ha megpillantok pl. újságban, vagy bárhol egy szép nőt, akkor nagyon rosszul érzem magam, hisz én nem tartom magam olyan jónak. Nem tudok mit tenni. Ha a testvérem megkérdezi, hogy miért vakartam el a pattanásaimat, már attól is ideges leszek, és csak a nyugtató ment mdeg attól, hogy le ne ordítsam le a fejét, pedig tudom, hogy nem tehetne róla, mert a kíváncsiság természetes. Nem tudom mi van velem, minden egyes apróságon kiakadok. Szerintem még irígy is vagyok a testvéremre. Ezt meg lehet valabogy akadályozni?
Későnérettség, ha a könyveim jobban érdekelnek, mint a fiúk? Igazából annyi tapasztalatom sincs szerelmi téren, hogy azt sem tudom, hogy hozzájuk vonzódom-e. Ha meleg lennék, azt meg lehet valahogy változtatni?
Viszonylag normális a koromhoz képest, hogy én cheates oldalon magyarázkodom mindenféle idegen pasasnak, hogy miért ostobaság részemről ez a sexpartnerkereső nála több, mint egy évtizeddel fiatalabb lánnyokkal? Igaz tudom, hogy ez értelmetlen. Nekik semmi okuk magyarázkodni. Arra jutottam egyébként, hogy azért itt keresnek partnert, mert mi eszetlen tinik ingyen belemegyünk, nem úgy, mint az örömlányok. Nos, ez az én veszélyes hobbim, ami valahogy megnyugtat. Mármint az, hogy beszélek velük, igaz sosem járok sikerrel. De mit várok? Röhejes vagyok szerintem. Ha a szüleim ezt megtudnák, nem tudom mit csinálnának. Igaz aggodalomra nincs okuk, mert eszemben sincs semmilyen személyes információt megadni nekik.

Szakértőnk válasza a Ez serdülés? kérdésre

Kedves Levélíró!

Az érzések, amikról írtál, feltehetőne valóban a serdülőkor "rovására írhatóak", de a feszültségre talált megoldási módjaid nem hatékonyak (nyugtató, internet). Esetenként akár a könyvek fantáziavilágába menekülés is negatív megoldási módnak tekinthető, ha az a világtól való elzárkózásre szolgál és nem a szórakozásra, tudásszerzésre. Javaslom, hogy gondold végig, ki az a felnőtt, akivel ezekről a dolgokról őszintén tudnál beszélgetni. Ha nincs ilyen a környezetedben, akkor keresd fel az iskolapszichológust (ha van; ha nincs, akkor pedagógiai szakszolgálatnál vagy kórházban találsz). Pozitív változásokat eredményezhet, ha elkezdesz sportolni, több figyelmet fordítasz a barátaidra í8pl. közös programok szervezése).

14 évesen a fiúkkal kapcsolatban semmiről nem vagy még lekésve. A homoszexualitás egyébként nem megváltoztatható, hiszen az egy állapot és nem betegség, de a leírtak alapján semmi okod ettől tartani magaddal kapcsolatban.Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések