Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Hogyan küzdhetném le?
  

Hogyan küzdhetném le?

ora 2015-07-13 17:41:19

Jó napot!
15 éves lány vagyok és nagyon rátudok parázni dolgokra, habár tudom, hogy nem történhetnek meg velem, pár hete félelem kerített hatalmába, a leszbikussággal kapcsolatban. Tökéletes párkapcsolatban élek lassan már egy éve és a barátomat nagyon szeretem. Ebből kifolyólag nem értem ez a gondolat honnan jött, de félek tőle és szorongással tölt el, amit valamilyen szinten tudok kontrollálni. Soha nem vonzódtam a saját nememhez és nem is akarok. Valamint erős hangulatingadozásaim vannak, depresszió tüneteit nem érzékeltem. Nem szeretnék pszichológushoz járni, önmagam szeretném megoldani ezt a problémát.
Válaszát köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan küzdhetném le? kérdésre

Kedves Levélíró!

A te korodban normálisnak mondható bizonyos fokú hangulatingadozás. Ha nem befolyásolja lényeges mértékben a hétköznapi életviteledet (kapcsolataidat, tanulmányi eredményedet, napirendedet...stb.), akkor nem kell aggódnod, ahogy a serdülőkor végetér, feltehetően ezek megszünnek vagy legalábbis lecsökken a mértékük. Feltehetően ennek a talaján alakulnak ki a  szorongásos gondolataid is. A szexualitással kapcsolatos félelmek is ebben a korban szoktak megjelenni. Annak pedig, hogy a leszbikusság kérdése is felmerül, holott semmi jel nem utal ilyesmire, feltehetően külső inger lehet a felelős (hallottál, láttál a témáról).

A gondolataidat, érzésseidet érdemes lehet minél nyiltabban megbeszélni a bizalmasaiddal (barátnők, párod), ez csökkentheti a szorongás kialakulását, Esetleg megpróbálhatsz naplót vezetni, hogy megfogalmazd saját magad számára is az érzéseidet, ami segíti a feldolgozásukat.

Pszichológusi segítségre akkor van szükség, ha a szorongásaink meggátolnak bennünket valamiben, befolyásolják a döntéseinket, rontják a hétköznapi működésünket.Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus

- hirdetés -