Mit tudok tenni?

2015.07.07.
14 éves fiú vagyok , együtt lakok édesapámmál és édeaanyámmal . De nem tudok velük normálisan élni , mindenbe beleszolnak . Zárkozott vagyok sajnos , nincsenek barátaim se , a napon abbol ál hogy felkelek , és a szobámba telefonozok , néha számitogépezek vagy tévézek . Ők állandóan visznek mindenhova , bevásárolni ,sétálni ami csak rosszul esik mert vnem akarok velük mutatkozni , erre persze az jönn hogy majd beteg leszek meg stb , egy adott irányba terelnek pályaválasztáskor (rendészet) . Ha kimutatom nem tetszésem akkor jönn a : majd ha felnött leszel te döntesz ,majd ha te keresel szöveg . A szobám is ugy van hogyha a fürdőbe akarnak bemenni átkell jönni a szobán , szerintem azért hogy szemmel tarthassanak , ha elmegyek iskolába és egy fél órával később érek haza egyből kérdeznek mit csináltam , hol jártam . Bennem már kialakult egy gyűlölet feléjük , legszivesebben elköltöznék bárhova , az iskola is ahova küldeni akarnak közel van , persze buszoznék oda . Mit tudnék tenni hogy változzon a helyzet?? Már azon is gondolkoztam hogy megfujtom őket de nem akarok ölni , nem is akarok katona lenni , nem is akarok velük élni , legszivesebben elmennék egyedül akár a világ másik oldalára

Szakértőnk válasza a Mit tudok tenni? kérdésre

Kedves Levélíró!

Először is, jó volna tudni, hogy honnan ered ez a komoly negatív érzés a szüleiddel szemben (szégyen?, túlzott kontroll?serdülőkori eltávolodás-lázadás?...stb.)

Másrészről, amikor ilyen nagyok a különbségek a tinédzser és a szülők között és nem tudják megbeszélni a nehézségeket, akkor serdülő mediációt tudunk javasolni, ami egy olyan módszer, mely indulatok nélküli vita és megoldáskeresés során kialakít egy olyan új családi szabályrendszert, ami minden félnek elfogadható (ilyet családsegító szolgálatok vagy pedagógiai szakszolgálatok munkatársai végeznek, ott kell bejelentkezni, amihez nyilván a szüleid együttműködése is szükséges). Ebbe beletartozhat a továbbtanulás, családi programok, házimunka...stb., hogy ezek ne eredményezzenek folyamatos konfliktust.

De elképzelhető, hogy bizonyos változásokat te is elő tudnál idézni a családi működésben, ha változatatnál a saját viselkedésed bizonyos részein: pl. nyitnál barátok felé és csinálnátok a felnőttek részére is elfogadható szabadidős programot, sportolni kezdenél...stb.

Ha az indulataid tartósan fennállnak, kérlek, keress fel egy pszichológust.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor