Mit tehetnék? Mit mondhatnék?

2015.06.27.
Én egy mozgássérült lány vagyok, bár már inkább a nő kategóriába tartozom, a kamaszkorból kinőttem, a gyerekek az utcán kezicsókolomot köszönnek. Gyerek és kamasz koromban nem volt semmi önbizalmam, 15 évesen gyógytornászhoz küldtek, aki, amellett hogy fizikailag sokat javultam nála, lelkileg teljesen tönkretett, de ebbe most nem mennék bele. Se barátok, se önbizalom, csak néhány ismerős, akikkel alkalmanként beszélgethettem. Aztán, összefutottam egy nálam kicsit fiatalabb lánnyal, bár nem tudom létezik-e ilyen barátságban, hogy lelki társ, de ha igen, én első perctől biztos voltam benne, hogy nekem ő az. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. Nagyon hosszú lenne, elmeséljem, hogy miket tett értem, ő és a barátai teljes értékű emberként bántak velem már első perctől. Nekem nem erősségem az érzéseimről beszélni, nem is nagyon tudom, hogy tudnám megköszönni neki, amiket értem tesz. Volt, hogy próbáltam vele beszélni erről, de szerinte egyáltalán nem nagydolog és kicsit fél is attól, hogy ennyire ragaszkodjak hozzá, mert ő még kamasz és nagyon szétszórt, nem akar megbántani. De szerintem épphogy nagydolog, más senkitől ennyi törődést, szeretetet soha nem kaptam és tényleg, nagyon megszerettem, minden túlzás nélkül, de azt mondhatom, hogy úgy szeretem, mintha a testvérem lenne. Néha ő az egyetlen ok arra, hogy mosolyogjak, mert se családomtól, se mástól annyi törődést, támogatást nem kapok, mint tőle. Nem beszélek vele minden nap, sőt, van, hogy egy hónapban csak egyszer látom. Van, hogy félek, hogy elveszítem, mert túl sokszor elmondja, hogy nem érdemli meg a ragaszkodásomat és ártok ezzel magamnak, nem tudom, hogy értessem meg vele, hogy nekem megéri néha úgymond küzdeni érte, megérdemli, hogy ennyire szeressem. Nem merek ilyeneket elmondani neki, mert azt látom rajta, hogy azonnal arra gondol, hogy mi lesz, ha fájdalmat okoz stb. (Pl., ha azt mondom, szeretlek, ahelyett, hogy azt válaszolja, hogy én is, csak megölel és mered a semmibe, néha a szeme is könnyes lesz. ) nem tudom, mint tehetnék, vele hogy beszélhetek, hogy ne legyen kellemetlen neki sem, de nekem tényleg jól van ez, szerintem az, hogy néha kiakasztjuk egymást, természetes s néha jó hatással is van a kapcsolatunkra és e nélkül a lány nélkül sokkal szegényebb lenne az életem, akkor is, ha párszor megsirat.

Szakértőnk válasza a Mit tehetnék? Mit mondhatnék? kérdésre

Kedves Levélíró!

Vannak, akiknek egy kapcsolatban (légyen az baráti vagy párkapcsolat), nehezükre esik megfogalamazni az érzéseiket, illetve nehezen is fogadják mások megnyilvánulásait, de ettől a kapcsolat jellege nem feltétlenül sérül, ha a viselkedésben megnyilvánulnak az érzések.

A te oldaladat tekintve talán érdemes volna aktívan nyitnod más társaságok, emberek felé is, ami nem gyengítené a ti kapcsolatotokat, csupán csökkentene a barátnőd által irántad érzett felelősség érzetén és segítene neked is építeni az önbizalmadat.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor