Irigység...

ora 2015-05-27 22:24:36
Kedves Szakértő!
In medias res: Van egy lány. Egy óvodába és egy általános iskolába jártam vele. Kicsi kora óta táncol, balettezik, és énekel. Elég jól élnek, az édesanyja mindenhová beprotezsálta, és teszi most is. Ráadásul ennek fejében gyönyörű szép és barátságos, jó tanuló; szinte mindenki odavan érte. El kell ismerni, tehetséges. Amíg egy osztályba jártunk, ugyan nem kedveltem, mert mindig is a középpontban volt, én pedig a periférián, de nem is foglalkoztam vele - megvoltam az egy-két igaz barátommal.
Most mindketten 18 évesek vagyunk, és - mindkettőnk zenei pályán... Ez eddig még nem gond, mert ő a könnyűzene műfaját űzi, én pedig komolyzenét tanulok.
Van egy kedvesem, pontosan egy éve - könnyűzenész. Fél éve a városunkban volt egy tehetségkutató ki mit tud, amit elmentünk együtt megnézni. Természetesen ez a lány is ott volt, és énekelt. Egy bombanő, kiváló hanggal - a páromnak nagyon tetszett, de nem csak az éneke, ahogy ezt későbbi pillantásából, és őszinte válaszából megtudtam...
Azóta, pontosan fél éve, rettegek és őrjöngök. Rettentően irigy és féltékeny lettem erre a lányra; nem tudom megállni, hogy ne nézegessem a közösségi oldalán a képeit, és az elért sikereit. Lemezfelvétel, fellépések, díjak...
A barátomnak nem panaszkodok, és nem féltékenykedek (mert tudom, hogy ezzel eltaszítanám magamtól, valószínűleg pont a másik lány irányába), azóta nem is beszéltünk erről. Megértem őt, hogy tetszett egy kicsit neki, hiszen férfiból van, a lány után pedig mindenki megfordul az utcán...Egyébként minden rendben van közöttünk, szeretjük egymást, és bízunk is egymásban.
De egyszerűen nyomaszt, hogy lehet, hogy egy helyen fognak tanulni, egy helyen dolgozni, együtt zenélni - ez igen lehetséges, hiszen egy műfajban "utaznak". Tudom, hogy magamat mérgezem ezzel az általam generált problémával, de akkor is: miért? Miért kellett ennek így alakulnia? Miért pont ez a lány?
Hogyan tudnám ezt a már-már beteges, december óta tartó, emésztő irigységet és féltékenységet legyőzni? Nagyon várom válaszát!
Előre is köszönettel: a kérdező.

Szakértőnk válasza a Irigység... kérdésre

Kedves Kérdező!

Az írigyság hátterében sokszor önértékelési probléma áll alacsony önbizalommal. Ha önmagadat tudod értékelni, mások is könnyebben elismerik a pozitívumaidat.Emellett feltehetően a másik lány is küzd a "saját keresztjével", azaz megvannak a saját problémái, csak ezek nem nyilvánosak.Harmadrészt a barátoddal való kapcsolatotok pozitívumaira kell építenetek és nagyon jól érzed, hogy a féltékenység ebbe nem igazán fér bele.Ha valamikor mégis úgy adódna, hogy külön folytatjátok,annak az oka köztetek is lenne, nem csupán az esetleges 3. félben, ezért nem érdemes előre fantáziálni ezekről a lehetőségekről.

Javaslom, próbálj a saját céljaidra, sikereidre koncentrálni, eredményeidet a saját korábbi teljesítményeddel összevetni és nem máséval. Keress pozitív visszajelzéseket és ezeket hangsúlyozd magad felé (pl. gratuláló sms-t kinyomtathatsz a sminktükröd sarkába tűzni).Megkérheted a barátodat is, hogy segítsen ebben (pl.minden hétvégén megfogalmazzátok egymásnak, hogy miért voltatok büszkék a másikra, miért volt jó, hogy ti egy pár vagytok...stb.)Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések