Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Első együttlét
  

Első együttlét

ora 2015-05-15 10:42:55

Üdvözlöm, egy -mostmár lassan- 19éves lány vagyok. Két fajta kérdésem, illetve problémám lenne.
Az első, hogy az első barátommal (közös megegyezésre) lefeküdtünk egymással. Nekem fantasztikus volt, egyáltalán nem bántam meg,hogy eddig vártam az elsővel. Figyelmes volt, és orgazmusom is volt, ami (ha tényleg igazak a cikkek) akkor első alkalommal igen ritka. Amikor beszélgettem a barátommal utána, és később is, azt mondta,h élete egyik legjobb napja volt. Viszont felmerült bennem egy kérdés. A legtöbb cikk azzal foglalkozik,h egy lánynak mennyire óvatosnak kell lennie, és nyolcszor-tízszer megfontolni, hogy tényleg akarja-e az együttlétet, az esetleges lelki gondok miatt,amik felmerülhetnek utána. (Megbánás, önutálat,amiért belement, a visszafordíthatatlan elvesztettem valamit érzés) A fiúk ilyesfajta érzéseiről viszont nincsenek írások. Előfordult-e, vagy egyáltalán tudod bárki ilyenről,hogy egy fiú a szüzessége elvesztése után a fentebb említett lelki problémákkal küzdött? Magyarul megbánta azt,hogy lefeküdt egy lánnyal? (Lehet,hogy csak sztereotípia,hogy ilyen nincs, de azért érdekelne,hogy erre miért nem figyelnek az emberek)
A másik problémakör pedig a kapcsolaton kívüli, független szex. (A barátommal szakítottam, nem csaltam volna meg sosem) Milyen hatásai lehetnek egy ilyen nyitott kapcsolatnak?
Szerencsére ezzel a sráccal,akivel ilyen kapcsolatba bonyolódtam, nagyon jól működik a kommunikáció. Ennek ellenére lehet komolyabb lelki törés ebből? Akár nekem, akár neki?
Előre is köszönöm a választ! :)

Szakértőnk válasza a Első együttlét kérdésre

Kedves Kérdező!

Az első szexuális együttlét élménye természetesen mindkét nemnek nagyon fontos fordulópont az életében, de másként élik meg a két nem képviselői, aminek hátterében van pl. hogy a fiúknál nincs látható nyoma annak, hogy voltak-e már lánnyal vagy nem, a fiúk másképp verbalizálják az érzéseiket...stb.A nem megfelelő párválasztás okozhat lelki problémákat egy fiúnál is, de ez általában másképp is jelentkezik, mint a lányoknál.Mivel a fiúk/ férfiak ritkábban vállalják nyíltan a lelki nehézségeiket, ezért lehet kevesebb az ezekről szóló beszámoló is.

A nyitott kapcsolatnak pedig úgy gondolom sajátos nehézségei lehetnek, melyek többnyire abból erednek, hogy az egyik fél "csak" elfogadja, de nem erre vágyik.A lelki sérülés veszélye minden kapcsolatban benne van, melyen sokat segíthet az említett jó és nyílt kommunikáció a felek között.Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések