Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Túl gyakori hangulatingad...
  

Túl gyakori hangulatingadozások - Mi lehet a baj?

ora 2015-04-28 22:34:49
Kitti vagyok, 16 éves. Az iskolában kifejezetten jól teljesítek, néha előfordul, hogy sokat stresszelek egy-egy komoly iskolai feladat miatt. A napjaim általában unalmasan telnek, van hogy órákon át ülök a szobámban és próbálom elfoglalni magam. A problémám az, hogy hosszú ideje (különösen pár hónapja) elég szélsőséges hangulatingadozásokat tapasztalok. Erősen befolyásolnak a legapróbb jó, vagy éppen rossz események amik történnek. Ha például egy napom apró momentuma nem úgy sikerül, ahogy terveztem, akkor képes vagyok órákig rágódni rajta. Előfordul, hogy heves kitörésben nyilvánul meg a rossz kedvem és a körülöttem lévőkön töltöm ki. Szeretnék ezen változtatni. Azt szeretném megtudni, hogy ez normálisnak számít, és ha nem, akkor hogy találjam meg a probléma eredetét.

Szakértőnk válasza a Túl gyakori hangulatingadozások - Mi lehet a baj? kérdésre

Kedves Kitti!

A hangulatingadozások velejárói is lehetnek a serdülőkornak. Amíg nem befolyásolják az iskolai teljesítményt, alvást és a társas kapcsolatokat, addig normálisnak tekinthetőek. De előfordulhat, hogy áll valamilyen nem tudatos probléma a háttérben, akkor érdemes lehet felkeresni egy pszichológust (iskola, nevelési tanácsadó, pedagógiai szakszolgálat).

Első körben azt javasolnám, hogy érdemes volna társaságban lenned, amikor az iskolai elfoglaltságaid engedik, jó hatású lehet a rendszeres sport, friss levegő, esetleg naplóírás az érzelmeidről.Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések