Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Barátkozási gondok
  

Barátkozási gondok

ora 2015-04-26 22:39:09
Üdvözlet!
Nincsenek barátaim illetve önbizalmam sincs, ez ügyben kérnék tanácsot.
Nem vagyok barátkozó típus mindig is felkaroltak. Korábban a suliban voltak haverjaim, akik utóbbi években kiközösítettek, elég szemét módon, próbáltam volna velük megbeszélni hogy mi a bajuk velem de nem akartak velem beszélni se, így hát ráhagytam. Azóta nincsenek barátaim, és elég rossz így magamba lenni. Pár év elteltével most már dolgozom, van ott egy velem egy idős srác, aki kezdeményezett beszélgetni/barátkozni velem, aminek örültem hogy talán újra lesz barátom. Eleinte ő is barátkozott és beszélgetett velem, meg én ő vele, kölcsönös volt a barátkozás, de utóbbi időben ez az ő részéről eléggé leeresztett, néha azt érzem nem is érdekli mi van velem. Nagyon ritkán idejön érdeklődik csak már nagyon ritkán. Nem tudom hogy van-e baja velem vagy miért ilyen. Félek attól hogy újra megtörténik ami pár évvel korábban, hogy elvesztek egy barátot és magamba maradok. Nem szoktam tartani attól hogy mással szemtől szembe, egyenesen megbeszéljem vele az ilyen problémám, de félek attól hogy furcsának tartja majd azt hogy őszintén el akarok vele beszélgetni arról hogy barátja szeretnék lenni. Az is igaz hogy ha ez miatt kerülne el, akkor nem vesztettem senkit se de ha korábban működött a barátság akkor csak meg kéne "menteni" és tartok tőle hogy megint csak magamba maradok. Válaszát előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Barátkozási gondok kérdésre

Kedves Kérdező!

Valóban jól látod a helyzetet: a baráti kapcsolat kilalakítása és fenntartása kölcsönös folyamat, neked is tenned kell azért, hogy legyenek barátaid, nem mindig éri meg arra várni, hogy mások kezdeményezzenek.Persze mindig van esély az elutasításra is, de legalább adunk esélyt a pozitív kimenetelnek is.

Elképzelhető, hogy a jelenlegi barátoddal is elég lenne neked kezdeményezni mondjuk munkahelyen kívüli együtt töltött időt (est sörözés, hétvégi túra...stb.), hogy érezze ő is, hogy téged is érdekel, mi van vele.Ha másként nem megy, akkor pedig még ott a lehetőség az őszinte beszélgetésre isMáténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus Máténé Áfra Viktória - klinikai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus
Hirdetések