Mit csináljak?

2015.01.20.
Kedves Doktornő!

12 éves lány vagyok. Mindig ötöst szoktam kapni mindenből. Néha azért rossz jegy becsúszik. A szüleim mindig azt várják el hogy kitűnő legyek. De most van a félév sóval ma kaptam ki a bizonyítványomat. Angol környezetből négyes vagyok. Tudom hogy pár rossz jegyem van belőle, de ez most nagyon sokkolt. Ezért most nagyon magam alatt vagyok. :( Meg mivel hogy jó tanuló vagyok, ezért a szüleim elvárják hogy egy négyest sem hozhatok haza és ahogy elnézem a tájékoztatómat van benne pár rossz jegy (azaz négyes). Most meg nem merem elmondani a szüleimnek.:( Magam alatt vagyok hogy nem sikerült minden ahogy, én gondoltam. Hiába tanulok csak a kudarcokat tapasztalom. :( Elnézést hogy ilyen hosszú levelet írtam.

Várom válaszát!
Dóri

Szakértőnk válasza a Mit csináljak? kérdésre

Kedves Dóri!

Igaz, hogy ha valaki jó képességű, akkor joggal várják el tőle a jó teljesítményt, de azért esetenként egy 4-es nem tragédia. A szüleid feltehetően mérgesek (voltak), amikor szembesültek a bizonyítvánnyal, de csak azért, mert attól tartanak, ha nem mutatnak rosszallást, elengeded magad és legközelebb még több 4-es viszel haza. A 4-es egyébként szöveges értékelésben „jó”, tehát nem kell kétségbeesni. Ha a szüleid büntetést is mérnek ezért, túl leszel rajta és a második félévben bizonyára sikerül javítanod, ha te is szeretnél 5-öst.

Azonban ha úgy érzed, hogy számodra ez nagy teher és szorongással tölt el az elvárások miatt egy-egy felelés, dolgozat (nem az izgulásról beszélek, hanem amikor mondjuk leblokkol valaki vagy rosszul érzi magát az idegességtől), akkor azt tanácsolom, hogy kérd meg a szüleidet vagy az osztályfőnöködet, hogy beszélhess az iskolapszichológussal, hogy csökkenjen a félelmed a rossz jegyektől.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor