fiatalok -esetleges- gyermekvállalása

2014.10.28.
Jó napot kívánok! Tisztelt Válaszadó!
Jó magam egy olyan fiatal vagyok aki június közepén elmúlt 17 éves. A barátnőm nálam kicsivel több mint 3 hónappal fiatalabb. Mi már kb. 9 éve ismerjük egymást. Először csak osztálytársi kapcsolat volt köztünk amelyet egy egyre szorosabb baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, melyet kb. 3 éve még szorosabb kapcsolat jött létre köztünk. Ez azt jelenti, hogy összeöttünk és elkezdtük járni. Azóta együtt vagyunk. A szexuális életet kb. 2 éve élünk.
A barátnőm menstruációja általában teljesen kiszámítható volt. Egyszer-egyszer volt 1-2 napos csúszás. Most azonban még 9 nap csúszással sem jött meg neki a menszesze. Ezt követően először vettünk egy terhességi-gyorstesztet. A teszt pozitív eredményt mutatot. Ez azt jelentette, hogy terhes lehet a barátnőm. De még mielőtt előálltunk volna a szülőknek evvel megakartunk győződni róla, hogy mi a helyzet. Ezután döntöttünk az mellett, hogy felkeresünk egy nőgyógyászt, hogy vizsgálja meg a barátnőmet. Erre a vizsgálatra ma délelőtt került sor. A nőgyógyászati vizsgálat megerősítette a terhesség tényét valamint az is kiderült, hogy 3 hetes terhes.
Az orvosi szakvélemény tudatával leültünk beszélni a szüleimmel illetve a barátnőm szüleivel. A bejelentést követeőn kellett 2-3 nap, hogy feldolgozzák a dolgot. Az újabb beszélgetés következett, melyen teljes támogatásukról biztosítottak minket.
Mi a kicsit szeretnénk vállalni. Ennek ellenére felmerült illetve beszélgettünk ugyan az abortuszról is, de ezt egyik szülő sem valamint mi sem igazán szeretnénk.
Én 15 hónapja, míg a barátnőm kb. 6 hónapja diákkénet dolgozunk.
Ön(ök) szerint jó ötlet ilyen fiatalon felvállalni egy gyereket? Mi vár(hat) a barátnőmre a terhesség alatt? Mi vár rám az elkövetkező 8-9 hónapban? Mikor derülhet ki a gyerek neme?
A megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Szilárd

Szakértőnk válasza a fiatalok -esetleges- gyermekvállalása kérdésre

Kedves Szilárd!

Abban nem tudok tanácsot adni, hogy vállaljátok-e a babát. Ez a ti érzéseiteken és a körülményeken, a lehetőségeiketen múlik. Ahogy leírtad, bennetek nem merült fel komolyan az abortusz, és a szüleitek is támogatnak benneteket. Így tehát nagyon ideális a helyzet.

Emellett persze tudni kell azt is, hogy a gyermekvállalás egyúttal a felelősség vállalását is jelenti és azt, hogy az ember maga mögött tudja a gyermekkort. Hiszen onnatól, hogy gyermeked született, nem viselkedhetsz magad is gyermekként..

A terhesség valószínűleg teljesen problémamentesen fog zajlani, ha a párodnak nincsenek egyébként egészségügyi problémái. A várandósság utolsó hetei nehezebbek , megterhelőbbek lehetnek, de a baba születése persze mindenért kárpótolja majd a párodat is.

A baba születésével azért előfordulhat, hogy egy -átmeneti-nehezebb időszakot éltek majd meg. Az elején a pici gyakran (akár 2-3 óránként, éjszaka is) ébredhet, és ez teljesen normális. Lesz olyan, hogy sír, de nem tudjátok hogy miért. Aztán lesz néha beteg, amikor nyűgös és semmi sem jó neki. Nyilván a kettesben tölött esték, meg a közös programok pár évre háttérbe szorulnak majd. Nyilván nehéz lesz iskolába járni úgy, hogy mellette ki kell venned a részed a baba gondozásából. Ugyanakkor fantasztikus dolog nézni, ahogy az ember gyereke napról napra okosabb, ügyesebb. Ez mindent felülír, ezért éri meg csinálni.

Minden jót nektek!

U.i: A baba neme várhatóan a 18 hetes ultrahangvizsgálat során fog kiderülni (leghamarabb).

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor