Önzés-önzetlenség

2014.10.27.
Tisztelt Doktor Nő!
A barátom nem érti meg és nem érdekli, hogy számomra mi fontos. Ő számítógépeket szerel és nem érdeklik olyan dolgok, mint pl. március 15.-e tiszteletére rendezett műsor, október 23.-a tiszteletére rendezett műsor, egy operaénekes előadása, egy történelmi esemény bemutatása, diákszínjátszó fesztivál stb. stb. OK, neki nem tetszenek ezek, de nem akarja elfogadni, hogy nekem igen. Mi csak hétvégenként találkozhatunk és ha valamilyen rendezvény pont akkorra esik,akkor nincs az az Isten, hogy ő engem elengedjen, mert akkor "ő nem fontos nekem", "nekem minden fontosabb nála" stb. Pedig szerintem nyugodtan kibírhatná, ha ott lenne velem 1-1.5 órát. Nem halna bele. Vagy akkor aznap annyival kevesebbet találkoznánk. De hát neeeeeem,ő aztán oda nem jön, őt nem érdekli, az hülyeség,én se menjek. És akkor választanom kell közte meg a rendezvény között. És persze én vagyok a hunyó, ha nem vele vagyok inkább. Nem arról van szó, hogy nem akarok vele lenni, mert akarok! Egyszerűen csak engem érdekelnek az ilyen rendezvények.
Hogyan tudnám rávenni, hogy ne legyen már olyan csökönyös és engedjen egy kicsit nekem is? Mert ilyenkor mindig nagyon rosszul esik, hogy nem mehettem el oda, ahova akartam. Mit tegyek??

Szakértőnk válasza a Önzés-önzetlenség kérdésre

Kedves Levélíró!

Ebben az esetben azt javaslom, hogy beszéljék meg előre ezeket az eseményeket. Ajánlja fel, hogy többet lesz vele, ha elmehet a rendezvényre, vagy cserébe csináljanak olyan dolgot, amelyet ő is szeret a rendezvény után. Mondja el neki, hogy ez Önnek rossz érzés, ha korlátozni szeretné Önt. Ez tulajdonképpen a féltékenység egy formája, csak itt nem személyre, hanem eseményre féltékeny a párja. Nyugtassa meg, hogy attól, hogy elmegy ezekre az eseményekre, attól még nagyon szereti őt. Ne engedje, hogy megváltoztassa az Ön viselkedését és szokásait, találjanak inkább közö megoldást, amely mindkettőjük számára előnyös.

Üdvözlettel:

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor