Pályaválasztási zűr

2014.10.22.
Kedves szakértő!
19 éves lány vagyok, érettségivel rendelkezem jelenleg dolgozom. A problémám az,hogy nem tudom eldönteni,hogy tulajdonképpen hogyan/miként/mit tanuljak tovább. Lehetséges,hogy a problémám okát a hiányos vagy torzult önismeretem okozza. A legnagyobb baj,hogy bármilyen lehetőség felmerül megijedek tőle és egyből keresgélek más után álmodozva. Félek a kemény munkától vagy nincs elég önbizalmam,nem tudom. Nagyon vágyom rá,hogy egyszer engem is tiszteljenek az emberek,legalább egy picit,mert én ezt sose kaptam meg. Otthon se nagyon támogat senki,csak azt hallom : Elmúltál 18, nem kötelességünk eltartani.
Miután leírtam a lelki oldalát a problémának,megpróbálkozom tárgyilagosan megközelíteni a dolgot. Amik engem érdekelnek azok az orvostudományok,pszichológia,biosz, nagyon picit a fizika és az elektronika is. Nekem nagy álmom volt,hogy pszichológus legyek viszont iszonyatos túlképzés jellemzi ezt a szakot és az egyetem után legalább ugyanannyi év tanulás és hatalmas pénzbefektetés és ha jól tudom nem igazán fizetik meg a pszichológusokat. Nos nem tudom,hogy ez csak arra vonatkozik,aki abbahagyja az egyetemet 3 év után,vagy arra is aki keményen tanul és elvégzi a lehetőségei szerint a gyakorlatokat is. Az orvoslással egy a bajom: engem nem nagyon támogatnak anyagilag, az viszont 6 év kőkemény tanulás nyári gyakorlattal együtt még lehetőségem se lesz pénzt gyűjteni. Viszont az orvosokat legalább tisztelik ,habár kitudja manapság mindenkit lenéznek az emberek. Viszont egyiket se tudnám úgy elvégezni,ha ennyire szét vagyok esve lelkileg és zavar van a fejemben. Nagyon örülnék,ha esetleg tudna nekem tanácsot adni. Előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a Pályaválasztási zűr kérdésre

Kedves Kérdező!

Elsősorban elmondom, hogy az emberek tiszteletét nem a szakmája kapja meg, hanem az, hogy ő maga milyen ember. A segítő szakmák (mint az orvosi vagy pszichológusi) a nyugati országokhoz képest kevésbé megfeizetettek itthon, az egészségügyben nem jellemző, hogy meggazdagszik az ember. Az orvosi és pszichológusi pályák rengeteg tanulást, idő-és pénzbefektetést igényelnek, ez tény.

Mindezek mellett a legfontosabb az lenne, hogy olyan pályát válasszon, amelyet szeretne csinálni egy életen keresztül. Ha mások tiszteletére vágyik, akkor szerintem ne a segítő szakmában gondolkodjon.

Ezeket a pályákat nem véletlenül hívják hivatásnak, kell hozzá egy belső elhivatottság, egy hajlam, belső mozgatóerő. Ha ezekkel a szakmákkal kapcsolatban érzi a hívást, a hivatást, hogy másoknak segítsen, akkor viszont sok sikert kívánok!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor