Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Nagyon megbánthattam anyá...
  

Nagyon megbánthattam anyámat

ora 2014-09-05 22:12:39
Tisztelt Doktor úr/nő!
Lehet, hogy igen egyedi a kérdésem... Még soha nem történt ilyen köztem és anyám közt. Lehet, hogy én reagálom kissé túl a dolgot...
Szeretem az irodalmat, nemrég Márai Sándor művei iránt kezdtem érdeklődni. Ezt megemlítettem anyámnak, aki azt válaszolta, hogy rengeteget hallott róla, de még egyetlen könyvét sem olvasta.
Gondoltam, keresek neki egy ismert Márai-részletet. Ezt nagyon elszúrtam. Találtam egy ilyen rövid felolvasást, ami szerintem nagyon megható és nekem személy szerint kedvet csinált az íróhoz.
Csakhogy a részlet az öregségről, az elmúlásról szól. Pontosan ez az a videó:
https://www.youtube.com/watch?v=cacZKmwS9eY
Anyám, miután megnézte ezt, nagyon felkavarta őt. Sírni kezdett, de nem úgy, mint ahogy egy idézeten meghatódni szokás, hanem mint amikor valaki elveszít egy számára fontos embert. Hosszú percekig sírt, én hirtelen azt sem tudtam hogy mit csináljak. Mikor végre válaszolt arra, hogy miért sír ennyire, akkor azt mondta, hogy meghatódott és kész. Aztán könnyes szemmel kiment a szobából és hiába kérdezgetem, nem válaszol.
Szerintem az öregedésről szóló videó talán túl erős érzelmeket váltott ki belőle. Nem tudom, hogy jól gondolom-e...
Az anyámmal, többször is vesztem már össze, de nem éreztem még soha, hogy ennyire megbántottam volna. Esetleg azt vehette ki a videóból, hogy én ezzel meg akarom bántani őt, vagy fel akarom hívni a figyelmét az öregségére... Holott tényleg csak az volt a célom, hogy bemutassam neki kicsit az írót.
Mit tehetnék? Mit gondol most rólam az anyám? Nagyon megbánthattam őt? (nekem nem válaszol semmit a kérdéseimre) Mennyi idő múlva fog majd megbékélni? (tegnap történt a dolog és azóta is könnyezik néha, apám is kiszúrta, de neki is kitérő választ adott)
Előre is köszönöm a válaszát!
Szigetváry

Szakértőnk válasza a Nagyon megbánthattam anyámat kérdésre

Kedves Szigetváry!

Nem volt benned rossz szándék, nem akartad megbántani, nem tudtad, hogy anyukád ilyen intenzíven fog reagálni a videóra. Sőt, valójában ki sem derült, hogy mi történt benne, tényleg bántónak érezte, felidézett benne valamilyen fájdalmas emléket vagy egyszerűen csak ennyire meghatódott. Persze te így csak találgatni tudsz, de azt javaslom, ne a legnegatívabb lehetséges verziót vedd alapul! Idővel biztosan rendezi magában a dolgokat (talán már meg is tette) és fog veled is beszélni tudni róla. Biztos vagyok benne, hogy a kapcsolatotokra ez nem lesz hosszabb távon hatással!

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések