Túl sok probléma

2014.06.12.
Kedves Szakértő!
Már többször feltettem itt kérdést önnek, azonban néha nem tudom, hogyan valósítsam meg, mert úgy gondolom nem látja teljesen át a helyzetemet. Ezen kívül egy hét alatt sem tudnék mindent elmondani, olyan sok gondom van :S Jó lenne elmennem pszichológushoz?
Lenne még pár kérdésem:
1. Nemsokára megyek nyelvvizsgázni. Nagyon félek a szóbelitől, mert lefagyok olyankor, és a szép szavak helyett egyszerű mondatok jutnak eszembe, amivel nem megyek át. Hogyan tudok egy kevés bátorságot szerezni?
2. Ezzel kapcsolatban még olyan kérdésem is lenne, hogy hogyan tudok megismerkedni új emberekkel? (úgy értem ott a nyelvvizsgán) Amikor elkezdek valakivel beszélgetni, gyorsan elfogynak a témáim.
3. Nemsokára megyek táborba, és lehet rá esélyem, hogy kb 5 nap alatt összejöjjek valakivel? Vagy inkább ne erre hajtsak?
4. Hogyan tudok ellazulni? Mindig görcsös vagyok, túl sokat gondolkodok,mielőtt kimondanám, tehát nem mondom ki és csendben ülök... Főleg ez csoportokban jellemző, mert akkor van rajtam kívül valaki jobb, aki jobban válaszol. Hogyan tudok ezen változtatni?
Előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a Túl sok probléma kérdésre

Kedves Levélíró!

Ha személyesen fordulnál pszichológushoz, valóban lenne rá lehetőség, hogy a szakember jobban átlássa a helyzetedet és együtt átgondoljátok, melyik problémáddal mit lehetne kezdeni. Így én csak egy rövid kis levelet látok, anélkül, hogy ismerném a részleteket, a körülményeket és mögötte az embert. Emiatt leginkább csak általánosságban tudok válaszolni.

K ezdeném a 3. kérdéseddel. Már miért ne jöhetnél össze valakivel 5 nap alatt, ha kölcsönösen megtetszetek egymásnak!? Persze ehhez célszerű időben összeszedned a bátorságot és kezdeményezni, beszélgetni vagy legalább pozitívan reagálni az ő közeledésére. A 2. kérdésedre, ehhez kapcsolódva azt mondanám, hogy kettőn áll a vásár. Nem hiszem, hogy egyedül neked kellene fenntartani a társalgást. Amennyiben a partnered is benne van, hogy beszélgessetek, ismerkedjetek, vélhetően ő is bedob majd témákat és belelendültök annyira a társalgásba, hogy jöjjön magától a mondanivaló. A 4. kérdésedhez kapcsolódva azonban, ehhez célszerű nem túl sokat gondolkodni azon, hogy vajon jót mondasz-e, mert ez egyrészt megakasztja a társalgás menetét, másrészt pedig megakadályoz abban, hogy nyitottnak, lazának és elérhetőnek tűnj. Inkább mondd ki, ami az eszedbe jut, ha legalább viszonylag elfogadhatónak tűnik! A nyelvvizsgán szerintem a legtöbbet az segíthet, ha sokat gyakorolsz előtte és amikor ott vagy a helyzetben, inkább a mondandódra figyelsz mint hogy folyamatosan ellenőriznéd, hogy jót mondasz-e. Ha elrontottad, azzal már úgysem lehet mit kezdeni, de utána még lehet sok jó megnyilvánulásod, ha nem stresszelsz rá a hibára.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor