Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Depresszió? Mit tegyek?
  

Depresszió? Mit tegyek?

ora 2014-06-11 19:59:04

Tisztelet Szakértő!
Elnézést kérek a zavarásért, hogy, ha az előző levelem is eljutott önhöz, de szerintem nem kaptam választ az előző üzenetemre, azonban mivel egyáltalán nem értek a gépekhez bármi előfordulhatott a küldés közben, de akár az e-mailemet is kitörölhettem, amiben értesítettek a válaszról.
Az előző üzenetemben nagyjából ez állt: kb. egy évig kevert szorongásos depresszióval kezeltek. Mikor betöltöttem a 18. életévemet, akkor átkerültem a felnőtt pszichiátria szakrendelésbe, mivel addigra már nem szedtem gyógyszert, ezért pszichológushoz irányítottak. Ott azt mondták, hogy nem vagyok elég együttműködő, így onnan elküldtek, de kaptam egy telefonszámot, hogy ha kitalálom, hogy miben tudna segíteni, akkor hívjam fel, és megbeszélhetünk egy időpontot.
Kb. 5 hónapja nem voltam már pszichológusnál, egész jól tartom magam, de mostanában egyre többször előjönnek azok az érzések, amelyek akkor voltak bennem, amikor depresszióval kezeltek. Az utóbbi időben nem alszok túl jól, és mindig rosszkedvűen ébredek. Sokszor érzem magam egyedül, és mindenkire irigy vagyok, akivel foglalkoznak, legyen akármilyen rossz helyzetben. Még sose volt barátom, mert félek összejönni bárkivel is, félek, hogy meg kell csókolnom, félek, hogy le kell vetkőznöm előtte, pedig van egy fiú, aki nagyon tetszik. Más dolgoktól is rettegek, pl. néha még az is gondot okoz, hogy elmenjek a boltba. Aminek nagyon örülök az az, hogy az öngyilkos gondolatok, és a falcolás nem jött elő.
Lehetséges, hogy nem gyógyultam ki a depresszióból? Vagy ezt csak szorongás okozza? Lehet, hogy csak azért vannak bennem megint ezek az érzések /legalábbis egy része/, mert idén érettségizek, és ideges vagyok miatta? Ki lehet gyógyulni egyáltalán valaha teljesen a depresszióból? Hívjam fel a pszichológust? Szerintem megint elküldene, mert amíg kiskorú voltam, addig volt 4 pszichiáterem, közülük kettő kezelt huzamosabb ideig, és mind a kettőjükhöz már legalább 2-3 hónapja jártam, mire meg tudtam nyílni előttük annyira, hogy legyen bármi értelme is a beszélgetésünknek. Mióta előzőleg írtam azon is gondolkodtam, hogy mi lenne, ha elmennék egy kineziológushoz? Attól félek, hogy annak sem lenne értelme, mert képtelen lennék eléggé megnyílni.

Szakértőnk válasza a Depresszió? Mit tegyek? kérdésre

Kedves Levélíró!

Érezhető a leveledből, hogy tele vagy gátakkal, szorongásokkal. Ezek ráadásul rengeteg mindenben akadályoznak is, gondolj csak a fiúkkal való kapcsolatteremtésre. Le lehet győzni a szorongást is és a depressziót is, bár nem könnyű és a legtöbb esetben szükség van hozzá szakember segítségére. Ezért azt javasolnám, hívd fel a pszichológust és kérd meg, hogy először is abban segítsen, hogy a terápiás helyzetben meg tudjál nyílni annyira, hogy tudjatok együtt dolgozni a problémáidon. Ha jól értem, nem elküldött, hanem azt mondta, akkor kezdjetek el együtt dolgozni, amikor te úgy érzed, készen állsz rá, tudod, miben kéred a segítségét, azaz, ahogy írod, „ kitalálom, hogy miben tudna segíteni, akkor hívjam fel”. Beszélj vele és segíts neki, hogy tudjon foglalkozni veled! Így tisztázódhat az is, hogy mennyi a mostani problémádból a szorongásos és mennyi a depressziós jelleg. Ennek függvényében tudtok majd a kezelésről is beszélni. Addig is, hasznosítható információ lehet számodra, hogy a szorongással a leghatékonyabban úgy lehet küzdeni, ha szembeszállunk vele és nem engedjük, hogy akadályozzon abban, amit el szeretnénk érni. A legtöbbször így ki is derül a szorongáskeltő ingerről, hogy annyira nem is félelmetes. Próbálj meg közeledni a fiúhoz, aki tetszik és derítsd ki, jól érzitek-e magatokat egymás társaságában. Ha minden rendben lesz köztetek, jön majd magától az a csók is és utólag valószínűleg nem is fogod érteni, miért féltél tőle!

Minden jót!

 Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések