Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Nem tudom abbahagyni
  

Nem tudom abbahagyni

ora 2014-06-11 19:13:25
Kedves Doktornő!Az a problémám hogy olyan fél évvel ezelőtt véletlen megvágtam az alsó ajkam egy késsel evés közben és észrevettem hogy ez nekem jól esik és azóta vagdosom a számat.16 éves lány vagyok és a szüleimnek már nem tudok több sztorit kitalálni mert egyszerűen nem tudom abbahagyni.Mit tehetnék?A választ előre is köszönöm.

Szakértőnk válasza a Nem tudom abbahagyni kérdésre

Kedves Levélíró!

Először is érdemes lenne kicsit tisztábban látnod, hogy miért vagdosod magad. Azt írod, jól esik, de mit jelent ez? Mit ad neked? Gondold át, általában milyen helyzetekben érzel rá késztetést és mi változik benned, miután megvágtad magad. Előfordul, hogy valaki azért csinálja, hogy a belül felgyülemlett feszültséget levezesse, megnyugvást találjon, valamint vannak, akik így igyekeznek jelezni a környezetük felé, hogy valami nincs rendben, szeretnék, ha jobban odafigyelnének rájuk, segítenének. Elképzelhető persze más ok is, most a két legjellemzőbbet emeltem ki.

Amikor majd készen állsz rá, hogy megpróbálj leszokni róla, valószínűleg az lenne a módja, ha sikerülne valami más eszközt találnod arra, hogy elérd azt, amit a vagdosással elérsz. Amennyiben inkább a feszültséglevezetés a lényeg, próbálj ki más módszereket is, hátha találsz olyat, amitől kicsit hosszabb távon is jobban érzed magad! Ilyen lehet például az intenzív sportolás, de sokat segíthet az is, ha beszélsz az érzéseidről, gondolataidról vagy megjeleníted őket naplószerű, zenei, képi vagy bármilyen más, neked megfelelőbb formában.Szerintem fontos, hogy a lelki problémákat inkább lelki, mint testi szinten kezeljük.

A szüleidtől, könnyen lehet, hogy eltávolít a folyamatos titkolózás. Talán érdemes lenne megfontolnod, nem lenne-e érdemes elmondani nekik, hogy mi zajlik benned, hátha megpróbálnának segíteni.

Minden jót!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus
Hirdetések