Kis segítség

2014.06.10.
Kedves Kamaszpanasz!
18 éves,érettségiző lány vagyok.Egy ideje küzdök pár problémával,amik az utóbbi időben "súlyosbodtak".
A legnagyobb probléma talán az,hogy nincs semmi önbizalmam.Mondhatják,hogy szép vagyok,nem hiszem el.Mondhatják,hogy okos vagyok,nem fogom elhinni.A legjobb barátnőmmel kapcsolatban is elő szokott jönni ez a probléma,és habár sose mondtam neki,mindigis irigy voltam rá egy kicsit.Mindig van párkapcsolata,gyönyörű lány,sajnos vagy sem,de a nyomába se érhetek.
Nagyon elégedetlen vagyok önmagammal,rettenetesen zavar,hogy 170 cm magas vagyok,mindehhez pedig akármit teszek,50 kiló fölé nem sikerül sehogy sem híznom.Ami szintén zavar,az az,hogy a környezetemben senki nem szenved göndör hajjal.Hátközépig ér,sokan irigylik,de én legszívesebben szabadulnék tőle.
Talán ebből kifolyólag nem volt még párkapcsolatom,az eddigi fiúkkal való "kapcsolatom" pedig kifújt abban,hogy a srác egy buliban/haveri körben megcsókolt,utána pedig egyből ágyba akart vinni.Mivel ezt nem tettem meg,én lettem a r*banc. (Elnézést a szóhasználatért). Volt egy nagyon komoly csalódásom is,a srác miután megtudta,hogy szerelmes vagyok belé,mindenkinek elmondta,és hetekig rajtam nevettek.Ujjal mutogattak rám,jelzőket ragasztottak rám.Rettenetesen rosszul esett,mert én tényleg szerettem őt.
A szüleimmel nem igazán tudom megbeszélni a dolgokat,a tanulmányi átlagom érdekli őket,azon kívül nem nagyon figyelnek rám.Ezzel szemben a húgommal rengeteget foglalkoznak,ami szintén rosszul esik.Nem tudom mit kéne tennem,vagy mit csinálok rosszul,hogy őt szeretgetik,ölelgetik,engem pedig levegőnek néznek.Mintha ott se lennék.Hálátlanul hangozhatott ez a kijelentés,mert pénzügyileg mindent megkapok,de néha úgy érzem,engem "letudnak" ennyivel.
Nagyon kezdek kétségbe esni,tényleg azt érzem,hogy baj van velem.Pedig tényleg igyekszem mindent úgy tenni,ahogyan azt a családom elvárja tőlem,de nekik úgy érzem,sose leszek elég jó.Ahogyan másnak sem...Egyre láthatatlanabbnak érzem magam,ami szerintem az egyetemi tanulmányaimra sem lesz jó hatással:ha minden összejön,több száz kilométerre fogok elköltözni otthonról.Nagyon szeretnék végre én is vibráló,boldog egyetemista lány lenni a jövőben,akinek nincs ekkora önbizalomhiánya.
Előre is köszönöm,ha tud/tudnak tanácsot adni nekem. A.

Szakértőnk válasza a Kis segítség kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt írod, az nem segít az önbizalmadat erősíteni, ha pozitív visszajelzéseket kapsz, mert nem hiszed el, nem fogadod el őket. Ez azonban azt jelenti, hogy miközben annyira igyekszel megfelelni mások elvárásainak, pont az ő véleményüket nem tudod teljesen figyelembe venni. A negatív visszajelzéseket gondolom, nagyobb súllyal veszed figyelembe, mint a pozitívokat. Ez egyrészt megfelelési kudarcokhoz, másrészt önbizalom csökkenéshez vezethet. Azt javasolnám, próbáld tudatosan figyelembe venni a pozitív visszajelzéseket is, másrészt pedig, kiindulva abból, hogy mindenkinek amúgy sem lehet megfelelni, igyekezz inkább saját magadnak megfelelni. A te, saját magaddal szembeni elvárásod pedig, ha jól értem az is, hogy „is vibráló,boldog egyetemista lány” legyél. A megfelelni igyekvés helyett igyekezz tehát egyszerűen csak jól érezni magad és rendben lenni a tetteiddel. Könnyen lehet, hogy így mások is másképpen, egyesek pozitívabban is fognak reagálni rád, hiszen jobban megismernek ahogy megmutatod magadat.

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor