Öncsonkítás...

2014.06.09.
Úgy egy évvel ezelőtt elkezdtem vagdosni a karomat. Többen meglátták, de a barátomon kívül senki sem próbált meg tenni ellene. Mostanra nagyjából sikerült leszoknom a dologról, de már a combomon, a derekamon, és a karomon is hegek vannak.
Az a gond, hogy mostanság ismét késztetést érzek, hogy csináljam... tudna segíteni, mégis hogyan szokjak le erről teljesen?
És lenne még valami: hogyan tüntessem el a hegeket?
Ha tudna/tudnának segíteni, nagyon köszönöm!
Nina

Szakértőnk válasza a Öncsonkítás... kérdésre

Kedves Nina!

Először is érdemes lenne kicsit tisztábban látnod, hogy miért vagdosod magad. Gondold át, általában milyen helyzetekben érzel rá késztetést és mi változik benned, miután megvágtad magad. Előfordul, hogy valaki azért csinálja, hogy a belül felgyülemlett feszültséget levezesse, megnyugvást találjon, valamint vannak, akik így igyekeznek jelezni a környezetük felé, hogy valami nincs rendben, szeretnék, ha jobban odafigyelnének rájuk, segítenének. Elképzelhető persze más ok is, most a két legjellemzőbbet emeltem ki.

Leszokni róla valószínűleg úgy tudnál, ha sikerülne valami más eszközt találnod arra, hogy elérd azt, amit a vagdosással elérsz. Amennyiben inkább a feszültséglevezetés a lényeg, próbálj ki más módszereket is, hátha találsz olyat, amitől kicsit hosszabb távon is jobban érzed magad! Ilyen lehet például az intenzív sportolás, de sokat segíthet az is, ha beszélsz az érzéseidről, gondolataidról vagy megjeleníted őket naplószerű, zenei, képi vagy bármilyen más, neked megfelelőbb formában.Szerintem fontos, hogy a lelki problémákat inkább lelki, mint testi szinten kezeljük. Ha fontos az is, hogy kommunikáld a környezeted felé, hogy mi zajlik benned, észrevegyék, hogy gondod van, próbálj beszélni róla! Mondd el a számodra fontosembereknek, hogy miben kéred a segítségüket, mire lenne szükséged!

Amennyiben úgy érzed, egyedül nem sikerül megküzdened a vagdosással, fordulj bátran személyesen is pszichológushoz, hogy segítsen ebben a folyamatban! A hegekkel kapcsolatban pedig biztosan tud segíteni akár a háziorvosod, akár egy bőrgyógyász.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor