Szociális fóbia

2014.05.29.
19 éves lány vagyok, állandóan szorongok emberek között, pánikba esek, nem kapok levegőt remegek és menekülési kényszert érzek, sőt ami a legrosszabb, hogy el is pirulok. Rájöttem, hogy ez szociális fóbia, és lassan 6 éve tart.
Nem merek segítséget kérni, nagyon félek. Lehet ezt kezelni valahogy? Nem ciki pszichológushoz menni? Mindenki azt írja az interneten hogy neki a terápia nem írt semmit.
Kérem segítsen, nagyon kivagyok..

Szakértőnk válasza a Szociális fóbia kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem semmi ciki nincs abban, ha az ember pszichológus segítségét kéri saját belső lelki folymatainak megismeréséhez és ahhoz, hogy önmagán dolgozva olyan emberré tudjon válni, amilyenné szeretne. Sőt, pszichológusként én is jártam terápiába a képzésem során és rengeteget profitáltam belőle. Tapasztalataim szerint egyre gyakrabban jelentkeznek pszichoterápiára azok, akik viszonylag jól működnek az életükben, nincsen velük semmilyen látványos probléma, csak szeretnének fejlődni ebbe-abban és legyőzni a félelmeiket, gátjaikat. Ebben pedig aztán tényleg semmi ciki nincs!

A szociális fóbia egyébként pszichoterápiával nagyon jól kezelhető probléma. Persze kell hozzá akaraterő és változtatni akarás, de működik. Egyrészt azért merem ilyen magabiztosan írni, mert több jól működő módszert ismerek, másrészt munkám során is többeket átsegítettem ezen az úton. Nem könnyű és van, hogy időbe telik, de gondolj csak bele, mennyivel jobban éreznéd magad az életedben, ha nem szoronganál ennyire az emberek között!

Addig is, próbáld meg tudatosan elterelni a figyelmedet saját magadról és a reakcióidról, amikor emberek között vagy! Figyelj inkább arra, hogy ők milyen szorongásos tüneteket produkálnak, mitől jönnek zavarba vagy hogyan vágják ki magukat egy-egy kínosabb helyzetből!

Minden jót!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor