Alvás / ébrenlét

2014.04.09.
Jó napot kívánok,
egy olyan jelenséggel fordulok elő, amiről weboldalakon nem sikerült semmit találnom, viszont pár fórumon már olvastam hasonlót, ezért gondolom nem csak velem fordul elő ilyesmi.
Alvás közben úgy érzem, hogy az agyam előbb felébred. Érzem, hogy fenn vagyok, néha még egy kicsit a szemem is ki tudom nyitni és látom magam körül a dolgokat, de a testem még alszik, nem tudom megmozdítani. Visszazuhanni nem merek az álomba, ezért nagyon sokat erőlködök, próbálom mozgatni magam, hogy felébredjen a testem is. Miután nagy nehézségek után sikerül teljesen felébredtem, akkor fáradt vagyok, zaklatott és félek. Mi lehet ennek az oka?
Van okom valami komolyabb bajtól félni? Vagy ez egy teljesen átlagos jelensége a testnek / agynak?
Esetleg még pszichológiai okokra is gondoltam, de nem érzem magam annyira stresszesnek, hogy ilyenek rendszeresen előfoduljanak velem. Tudna esetleg valami tanácsot adni, amivel nyugodtabbak lesznek az alvással töltött pillanataim?
Köszönöm!
További kellemes napot és jó munkát!

Szakértőnk válasza a Alvás / ébrenlét kérdésre

Kedves Levélíró!

Milyen gyakran fordul ez elő? Minden éjszaka? Felébredsz éjszaka "soron kívül" is, vagy csak a reggeli ébredés nehézkes egy kicsit? A leírásod alapján olyan, mintha az álom-ébrenlét határt csak nehezen tudnád átlépni. Ha ez nem rendszeres és nem ébredsz fel éjjelente, akkor szerintem különösebb teendő nincsen. Ha gyakori és zavaró a jelenség, akkor alvás szakrendelés felkeresését tudom javasolni. A pihentető alvásért néhány tipp:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1309/az-egeszseges-pihenteto-alvas-zaloga

Üdvözlettel:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor