Főoldal / Szakertő válaszol / Lelki problémák  / Hogy szabaduljak meg ettő...
  

Hogy szabaduljak meg ettől?

ora 2014-04-02 18:36:04

Kedves Szakértő!
Egyfolytában a halálon jár az eszem,halálfélelmem van,és nem tudok szabadulni ettől a gondolattól.Lassan már ott tartok,hogy mindenre azt mondom:Minek,amikor egyszer úgy is meghalok?Ez onnan indult,hogy öngyilkos gondolatok foglalkoztattak(elég depis voltam),de most meg már félek a haláltól,még ha tudom is,hogy ez természetes.Egyszerűen megbolondulok attól a gondolattól,hogy megszűnök létezni.
Ön mit tanácsol?
Jövő héten megyek a családdal Pestre kirándulni,nyáron pedig Görögországba a mamámmal,és nem akarok még akkor is ilyenekre gondolni,hanem élvezni az életet.
Meg az a helyzet,hogy ezidáig teljesen álomvilágban éltem,azt gondoltam,hogy van a halál,oké,egyszer mindenki meghal,én is,de az majd csak az örökké végén lesz.Nem gondoltam bele,hogy tényleg milyen is lehet a halál(talán csak 1x régebben).Amúgy erről a gondolatokról még nem meséltem senkinek.
Üdv, 15/L

Szakértőnk válasza a Hogy szabaduljak meg ettől? kérdésre

Kedves Levélíró!

Szerintem két oldalról lenne érdemes megközelítened a problémát. Egyrészt fontos lenne rendezned a halállal való kapcsolatodat, hiszen az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok és a halálfélelem, bár nem összeegyeztetehetetlenek egymással, de eléggé a két véglet és azt jelentik, valami belső feszültség dolgozik benned ezen a téren. A leghatékonyabb megoldás valószínűleg az lenne, ha minél több emberrel beszélnél ezekről a gondolatokról és igyekeznél minél több nézőpontból körüljárni őket. Biztos vagyok benne, hogy így könnyebben el tudnád engedni a halálfélelmet! Másrészt pedig azt írod, hogy élni akarsz, élvezni az életet! Próbáld meg tudatosan életteli, élvezetes dolgok irányába terelni a figyelmedet! Szervezz programokat magadnak, tervezgess és amikor valami jó dologtörténik veled, engedd bele magad és foglalkozz az éppen aktuális történésekkel!

Hajrá!Pyreschitz Anna, pszichológus Pyreschitz Anna, pszichológus

- hirdetés -