Szorongás és lányok

2014.03.06.
Kedves szakértő!
16 éves fiú vagyok, és az a problémám hogy szorongok. Úgy értem, hogy ha elmegyek az iskolámban a folyósón, ahol rámnéznek az emberek, vagy csak egy téren megyek keresztül ahol van egy kutyát sétáltató emberke, szorongás jön rám. Úgy tudnám kifejezni hogy nem úgy viselkedem mintha a folyósón vagy a téren úgy mennék keresztül hogyha üres lenne. Úgy vettem észre hogy ilyenkor az izmaim is be szoktak feszülni, mert ha ilyen helyzetekben ellazítom az izmaim, vagy csak lassítok a járásomon, próbálok felvenni egy magabiztos testbeszédet, még akkor se az igazi. Mit tanácsol, hogyan tudnék "ellazulni"?
Ehhez az is társul hogy érzékeny is szoktam lenni, egy egy gonoszabb megjegyzést a szívemre veszek, és sokszor lányok jelenlétében még kevésbé tudok ellazulni, már ha nem olyanok akiket közelről ismerek, elkezdek ilyenkor parázni hogy vajon mit gondolhatnak, bejövök-e nekik, vagy valamelyik lánnyal nem úgy viselkedtem ahogy kellett volna és ezt nagyon magamara veszem és zavar?
Olyan emberekkel akiket ismerek, beszéltem már velük sokat, laza tudok lenni, de van hogy néha az ő megjegyzéseiket is magamra veszem (ez alatt a negatív, nem az építő jellegűt értem), abból is adódnak a problémáim hogy sokszor lenéznek a korombeli srácok, gyengébbnek gondolnak.
Köszönöm szolgálatukat!

Szakértőnk válasza a Szorongás és lányok kérdésre

Kedves Levélíró!

Azt gondolom, hibázni mindenki hibázik, főleg az ilyen jellegű dolgokban, hiszen a társas készségeink folyamatosan alakulnak, fejlődnek. Gyakorolni kell, hogy elérd a kívánt eredményt és tanulni abból, ami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, majd elengedni azt. Azt javaslom, gondold át, milyen gondolatok állhatnak a szorongásod hátterében, mi az, amitől félsz. Általában igaz, hogy minél erősebb a szorongás, annál szörnyűbbnek tűnik az a helyzet, melyben megjelenik és az, amitől félünk, még akkor is, ha valójában nem indokolt, hogy ennyire tartsunk tőle. Derítsd ki, hogy azok a helyzetek, melyekben szorongsz, tényleg annyira ijesztőek-e, mint amilyennek tűntek! Hátha kellemes meglepetések is érnek! Próbáld észrevenni a sikereidet is, hiszen biztosan vannak!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor