testképzavar=nehéz élet

2014.02.16.
Kedves Doktornő!
Már irtam Önnek kétszer is,de sajnos nem kaptam választ a kérdésemre. Remélem most lesz ideje válaszolni.
A problémám a következő:(készüljön fel,elég bonyolult és terjedelmes)
Nos. Hol is kezdjem? Talán az elején.
Óvodás koromból nem sok mindenre emlékszem. Pár dolog azonban rémlik. Elég duci kislány voltam és emiatt már óvodás koromban kialakult bennem egy bizonyos félelem.
Egy tiszta emlékem van,ami nem más,minthogy volt egy időszakom ovis koromban hogy nem ettem,hogy fogyjak.Anyukám bement a óvónénihez és panaszkodott neki hogy nem eszem rendesen. Innen már homályos a kép.Alsós koromban is még duci voltam de nem éreztem magam rosszul ez miatt,hiszen voltak nálam kövérebb gyerekek és inkább ők voltak az áldozatai a csúfolódásoknak,nem én.
Ötödiktől másik iskolába jártam mert elköltöztünk a szüleimmel.
Ötödikben és hatodikban nem voltam kövér,sőt. Sokat nyúltam és elég vékony lettem. Viszont hetedikben elkezdtem hizni. Hetedikben még lehettem olyan 55 kg,viszont nyolcadik félévre a súlyom felment 75 kilóra. Borzasztó volt az életem,az osztálytársaim folyamatosan bántottak,folyton sirtam. Volt hogy az iskolában elsirtam magam és körém gyűltek és folytatták a piszkálást.Ezt megelégelve egy rossz dologra szántam el magam,hánytatni kezdtem magam.Nem anorexiás voltam hanem bulimiás.A falási rohamaimat a hánytatások követték.Végül az egyik barátom segitségével sikerült abbahagynom,és egészségesen lefogynom. Azóta párt is találtam magamnak,mondhatni boldog az életem. Az iskolában senki sem bánt,sok barátom van. A mostani súlyom 63kg a magasságom pedig kb 170cm. A problémám az lenne,hogy én még mindig kövérnek érzem magam.Annyi ideig hallottam hogy azt mondták hogy már elhittem. Erről tud a barátom is,mindenben segit,támogat. Tudja nehéz ezt megfogalmazni. A lényege valójában annyi,hogy túl sokat törődök a súlyommal és a kinézetemmel és rettegek attól hogy újra kövér leszek.Nagyon megneheziti ez az életem. Pszichológus segitségét nem akarom kérni,hiszen erről a szüleim se tudnak,nemhogy egy orvosnak el tudnám mondani. Állandó rettegésben élek és nagyon nyomja ez a lelkem. Van valami ötlete hogy tudnék normális életet élni? Tudom hogy sosem leszek teljesen normális,de csak normálisabb akarok lenni! Kérem segitsen!plusz-mínusszal tartod a súlyodat.
Köszönettel: Boglárka
U.I.: Ez csak egy töredéke a történetemnek,de remélem megérti belőle a lényeget!

Szakértőnk válasza a testképzavar=nehéz élet kérdésre

Kedves Boglárka!

Ha jól értem, leginkább azon szeretnél változtatni, hogy ne aggódj ennyire egy esetleges újabb elhízás miatt. A mostani súlyod rendben van, a leveledből azj ön át, hogy te is így érzed, bár zavar, hogy még mindig ott van benned, hogy milyen volt, amikor kövér voltál és néha ezek az érzések és gondolatok felélénkülnek, újra kövérnek érzed magad. Valószínűleg ez idővel változni fog, ha néhány kiló plusz-mínusszal tartod a súlyodat. Addig is segíthet, ha megpróbálod a rossz élményeidet a helyükre, a múltba tenni és amennyire tudod, feldozgozni őket. Írd ki magadból az akkori érzéseidet és gondolataidat, tépd össze, amit magad mögött hagynál és tedd el, amit magaddal vinnél a jövbe. Beszélj nyíltan a barátoddal a problémádról és kérd meg, hogy segítsen. Szóljon rád, amikor újra és újra a súlyodra terelődnek a gondolataid, miközben persze te is igyekszel ezt észrevenni és más irányba terelni őket. Magaddal is megbeszélheted, hogy mondjuk naponta megméred a súlyodat, felírod, hogy lásd az esetleges változásokat és mértékkel, de rendszeresen sportolsz és igyekszel egészségesen táplálkozni azért, hogy egyre inkább megengedhesd magadnak, hogy elhidd, rendben van a súlyod. Sokat segíthet, ha a jelenben is nyíltan beszélsz az érzéseidről, a feszültségeidről és a problémáidról, hogy ne annyira testi, hanem lelki szinten jelenjenek meg és váljanak megoldhatóvá.

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor