Nem engedi el a kezemet.

2014.01.20.
Tisztelt Doktornő!
Egy 18 éves, idén érettségiző lány vagyok,és egy családi kérdéssel fordulnék önhöz.
A problémám édesanyámmal van, akivel már kiskorom óta sem jó a kapcsolatom de mostanra mélypontra került,állandósultak a veszekedések,viták,szinte mindenen.Ha valamit szeretnék kérni akkor azt szinte megalázkodva kell tennem,és szinte kiszámíthatatlanul viselkedik édesanyám,hol ezt mondja és az van érvényben,hol pedig más,amivel üti az előző "szabályát" mert hogy szabályt szabályra halmoz(amivel egyetértek,de kívülállók szerint is túlzásba viszi).
Nos én arra pontra jutottam,hogy én már csak annyit szeretnék hogy végre elengedje a kezemet,elfogadja hogy nem vagyok már kisgyerek.
Kérem,segítsen hogyan tudnám ezt elfogadtatni,ill. megbeszélni vele!
Válaszát nagyon köszönöm!

Szakértőnk válasza a Nem engedi el a kezemet. kérdésre

Kedves Levélíró!

Ebben a korban teljesen normális, természetes igényed, hogy nagyobb szabadságod legyen és kicsit megtapasztalhasd, hogyan boldogulsz önálló, felnőtté váló emberként a világban. Amennyiben úgy látod, anyukád nehezen enged el, neked kell kivívnod magadnak ezt a szabadságot, lehetőség szerint úgy, hogy a kezdeti zökkenőkön túlesve anyukád is azt lássa, hogy a változás pozitív, nincs mitől féltenie. Azt írod, túl sok a korlát és összevissza szabályok vannak. Talán működne, ha kitalálnál egy számodra megfelelő és anyukád számára is elfogadható, kompromisszumokon alapuló szabályrendszert, melyet anyukáddal átbeszélve, módosítva igyekeznétek mindketten következetesen betartani. Akár le is írhatjátok, hogy legyen mire hivatkozni, ha szükséges. Beszélj anyukáddal akkor, amikor úgy látod, jó hangulatban van, nyugodt, nyitott és tartsd magad az elképzeléseidhez, melyek szerint fontos, hogy nagyobb teret kapj. Kérd meg őt, hogy adjon esélyt, hogy bebizonyíthasd, elengedhet egy kicsit jobban!

Hajrá!

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor